IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:38 | 25 юли 2019
Обновен: 04:07 | 28 април 2024

Общото между Копривщенските къщи и Прованс оживява в изложба във Варна

Картините на френската художничка Ан дьо Клобер Христофоров показват топлината и ритъма на традициите

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Една завладяваща французойка, влюбена в живота показва частица от творчеството си във Варна. „Цветовете на лятото“ се казва изложбата на Ан дьо Клобер Христофоров, която подреди галерия “Графит”. По всичко изглежда, че тя е от онези артисти, които без свободата си не биха могли да съществуват. Животът и възпитанието в семейството ѝ я пращат в съвсем други посоки на развитие и образование. Според родителите ѝ Художествената академия не е място за добре възпитани госпожици и тя няма място там. Не е учила изобразително изкуство, но от дете има способността и желанието да рисува. Омъжва се за българин и в началото живеят в малък апартамент в Париж на брега на р. Сена. Когато за първи път попада в магазин за художествени материали, онемява. Купува си от най-живите цветове и започва да рисува.  Картините се раждат във въображението ѝ. Ако бърза, ползва молив, ако има достатъчно време – маслени бои. Не обича акрил. Не рисува човешки фигури. На въпрос защо, отговаря, че не ѝ се получават добре. Съпругът ѝ, проф. Боян Христофоров споделя, че понякога след нарисуването на една творба, съпругата му не си я харесва и има голям риск да я изхвърли. Тогава идва неговата роля да я скрие.

 

Харесва ѝ природата в България и намира паралел между Копривщенските къщи и атмосферата в Прованс. Понякога сънува образите, които ще нарисува. Счита, че художественото образование може да даде знания за различните техники, но оттам нататък по-скоро пречи на един истински свободен творец. „Убедена съм, че човек трябва да се занимава с това, което го прави щастлив. Достатъчно сложен и тъжен е животът. Нека поне цветовете ни бъдат светли, наситени и богати“. Колоритът е нейното себеизразяване. Къщите, които рисува не са гледани отникъде, измисля си ги, те имат свой живот. Нейна приятелка българска тъче във вид на пана някои от нейните картини.

 

На въпрос „Какво правите с творчеството си?“, Ан откровено възкликва : „Нищо особено. Аз не произвеждам, а рисувам. Понякога продавам, правя изложби. Нямам за цел да се издържам от творбите си“.

 

Ан дьо Колбер Христофоров вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 г. и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж. Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Носителка е на много награди.  Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композиции и декоративни цветни хармонии. Омъжена е за българина проф. Боян Христофоров – един от известните специалисти по вътрешни болести и гастроентерология във Франция.

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна