Живопис на Васил Петров реди галерия "Арт Маркони"
Изложбата се казва „Небесна бездна”
Публикувана: 8 Aug 2019 | 16:17

Неподражаемата живопис на Васил Петров отново ни залюлява между небето и земята, между мита и реалността във варненската галерия "Арт Маркони". Потребността му от общуване с отломки от миналото и прозренията в бъдното,  бележи творчеството му от самото начало. Настоящето винаги е оставало някак незабележимо или присъства до толкова, до колкото подчертава преходността му.

 

Акцент в тази изложба е триптихът „Небесна бездна”, който най-осезаемо ни въвлича в авторовите живописни размишления. Център на композицията са трима гайдари на върха на планината Родопа. Мощната вибрация на музиката е разтворила небесната бездна над тях. В потока от звезден дъжд съзираме силуетите на Орфей и Евридика - любими персонажи в картините на Васил. В двете вертикални допълнения към основната картина, в ролята си на небесни кареатиди/„родопеиди”, бел. на автора/  се извисяват два женски силуета. Вместо типичните пози - крепящи на крехките си рамене целия свят, двете тела се извиват в кръшен, необуздан танц, като същински вакханки.  Васил Петров обича да интерпретира сложни връзки между герои и исторически събития, особено когато официално липсват свързващи детайли. Неговото въображение и творческа интуиция провокират нов прочит на вече известни легенди и митове.

 

Наситената палитра, експресивните откоси на шпаклата и невероятната вибрация, която художникът успява да постигне, правят картините на Васил Петров изключително притегателни и запомнящи се. Те са отговор – ключ към днешните ни въпроси, а именно: Днес сме тук не случайно и всеки от нас има мисия за оцеляване на бъдещето.

 

Живопис на Павел Митков представя галерия “Графит”

Коментари ( 0 )