Сборна изложба – графика на 35 български художници подготвя галерия „Ларго“
„Рози и Лъвове“ е мотото, а поводът - Деня на Варна
Публикувана: 12 Aug 2019 | 14:50

Представителна изложба - графика на 35 български художници подготвя варненската галерия „Ларго“. С експозицията, озаглавена "Рози и Лъвове" арт-пространството ще отбележи Деня на Варна, 15 август. Откриването е в сряда, 14 август от 18:30 часа. За пръв творбите бяха показани през месец май 2019-та година в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Варненци и гостите на града ще могат да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от тридесет и пет съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените в експозицията автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика в последните години. В изложбата всеки артист е представен с по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите по света. Куратора на изложбата Нели Вълчева включи в експозицията и автори, които работят основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса, като Цветан Казанджиев, Васил Колев – Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев. В изложбата „Рози и Лъвове“ участват едни от най-утвърдените български автори на екслибрис като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов – Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев – Кокимото, Димо Миланов. Това са художници, добре познати от представянето им в множество европейски екслибрис форуми.

 

Особено интересно е участието на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - уникалната беларуска художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на българските автори Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия. В изложба е дадено поле за изява и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди в различни престижни конкурси. Останалите автори - Елеонора Атанасова, Деница Иванова – Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.

 

Празничен концерт край фонтана за Деня на Варна

Коментари ( 0 )