IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
12:05 | 2 септември 2019
Обновен: 07:51 | 25 април 2024

Рисунки на Ясен Гюзелев реди галерия Le Papillon

Вернисажът е на 5 септември (четвъртък)

По материала работи: Слав Велев
Рисунки на Ясен Гюзелев реди галерия Le Papillon

Арт галерия Le Papillon кани ценителите да разгледат рисунките на Ясен Гюзелев в едно фантастично, изпълнено с приключения „Пътешествие до центъра на Земята“. От 5-ти до 30-ти септември галерията ще представи повече от 40 оригинални репродукции на най-новия прочит на автори от световната класика, които Ясен Гюзелев ни превежда в картини, а те не само илюстрират, а разказват, подсказват, а и доразказват големите произведения. Динамичната рисунка, особените ракурси,  специфичните за автора перспективи и изпълнените с емоции творби, ни въвличат в новите истории, разказани от фината четка на един от най-изтъкнатите съвременни майстори в жанра, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в това изкуство.

В настоящата изложба за първи път пред публика ще бъде показан резултатът от процеса на цялостното илюстриране на книгата „Пътешествие до центъра на Земята“, която е поръчка за испанско издателство. За първи път се представят като оригинални репродукции, в техниката „жикле“ /най-високия дигитален печат, комбинация от дигитален печат и ръчно поставени щрихи от художника/ на илюстрациите от „Дама Пика“, чието издание бе представено тази година.  Ясен Гюзелев е ерудиран художник и великолепен съавтор на всички произведения, които илюстрира, не само защото вниква в дълбочина на произведението, но и придава усещания и представи, неописани в книгите, но създаващи реално възприятие на епохата, ситуацията и емоционалното състояние на персонажите. Той не просто рисува собствената си идея за героите и случките в книгите, но и внимателно изследва всеки детайл - времето, през която се развива действието; градът, с характерната му архитектура за този период; навиците, обичаите, убежденията, с което успява да пресъздаде завършеност, усещане за достоверност и истинност, така че зрителите да попаднат в един съвсем „истински“ свят.

 

Едновременно с това насищане с детайли и информация, умело оставя нещо недоизказано, провокиращо въображението на всеки да вложи личното си отношение според собствения светоглед.  Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, създадени от една изключително професионална ръка, изградени от невероятни графични щрихи с креативна дълбочина и дълбока чувствителност. И ако в „Пътешествие до центъра на Земята“ художникът ни въвлича с документална и научна прецизност във фантастичната теория на Жул Верн, то от рисунките по „Дама пика“ чувстваме тревожността на героите и физически усещаме тайната, която мистично прозира в детайлите и лицата на персонажите. В артистичните среди Ясен Гюзелев е силно разпознаваем с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върхът на четката, перото или молива. Уменията му  са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от спечелването му на редица награди.

 

Вернисажът е на 5 септември (четвъртък) от 17:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon.

 

Варненската драма започва работа по постановката „ТЮТЮН“

 

Коментари

Новини Варна