IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
11:16 | 24 септември 2019
Обновен: 14:20 | 15 април 2024

Варненската драма стяга премиера „Само за жени“ и не само

8 и 9 октомври от 19.00 ч. на сцена Филиал

По материала работи: Слав Велев
Варненската драма стяга премиера „Само за жени“ и не само

Режисьорът Костадин Бандутов, майстор на комедийния жанр и актьорите от Варненския драматичен театър канят на едно незабравимо пътешествие във времето „Само за жени“ и не само. Спектакълът на Варненския драматичен театър ще се играе премиерно на 8 и 9 октомври от 19.00 ч. на сцена Филиал „Само за жени“ от Дарио Фо и Франка Раме. 2000 години игнорирана и унижавана. Най-сетне идва моментът жената да стане господар на тялото и съдбата си. В „Само за жени“ Дарио Фо и Франка Раме ефектно и с неповторимо чувство за хумор ни въвличат в битката за равноправие на жени от различни епохи. Започвайки от Ева, разбира се.

 

Когато през 1997 г. Дарио Фо получава Нобелова награда за литература, в мотивите за връчването й се казва, че Фо е пренесъл в наши дни изкуството на средновековните шутове да разсмиват и веселят народа. Фо не пропуска да отбележи: „Аз съм единственият шут, лауреат на Нобелова награда!“ 

 

Тандемът Дарио Фо и Франка Раме се превръща за италианския театър в онова, което са за киното Федерико Фелини и Джулиета Мазина. Те са известни в Италия не само като творци, но и като активни граждани, които имат куража да защитават своите политически и социални възгледи. Това им създава множество проблеми с държавните власти, полицията, цензурата, телевизията и дори с Ватикана.

 

Дарио Фо е познат на варненската публика с 3 постановки по негови пиеси „Няма да платим, няма да платим!“ (1985, реж. Симеон Димитров), „Архангелите не играят флипер“ (1981, реж. Станчо Станчев“ и „Само дом, легло и църква“, по „Само за жени“ (1987, реж. Станчо Станчев).  Сценография и костюми Даниела Николчова. Музикална среда Иван Кръстев. Хореография Никола Йорданов. Помощник режисьор Ели Пенчева. Участват Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов и Станислав Кондов.

 

Фотографска експозиция на курорта Св. Св. Константин и Елена гостува във Виена

Коментари

Новини Варна