IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:49 | 1 октомври 2019
Обновен: 16:37 | 11 март 2024

С оценка „Отличен“ от Националната агенция за оценяване и акредитация ВСУ посрещна академичната година

Какви послания отправиха преподавателите към студентите си?

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

За 28 поредна учебна година Варненският свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“ посрещна новата академична година с тържество, академична церемония и водосвет. Учебното заведение с гордост отвори вратите си за учебната 2019/2020 г. с най-високата оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България - 9,21 (по десетобалната система). Оценка, която му отрежда водещо място сред висши училища в страната и първо място сред частните университети в България.

 

„От всички днес ще получите пожелания за здраве и успешно пътуване към вашите мечти. Нека се сбъднат, обърна се към студентите по време на церемонията президентът на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков. Но аз искам да ви пожелая да ви води една от най-важните духовни и смислови категории – надеждата. Не пропускайте нито една среща с нея! Ще се опитам да ви дам няколко аргумента за това.  Обучението във ВСУ показва, че можем да излезем от черно-белите рамки, в които живеем. Като модерна институция, университетът избира не да се адаптира към предизвикателствата на средата, а с иновации и отговорност да бъде водеща в промяната на тази среда. Затова и стратегията за развитие на университета има за приоритет създаването и реализацията на нов образователен модел,  ориентиран към онези качества на студентите, които  ще позволят на човека да остане по-силен от машините и изкуствения интелект.

 

Трета по ред институционална акредитация ни поставя в групата на най-добрите. Новите ни специалности и квалификации доказват своята актуалност и значимост в практиката, дори в условията на остра демографска стагнация.  Расте интересът и доверието във Варненския свободен университет дори от международните университети. Нашата социална общност се опитва да държи винаги високо летвата по отношение на онези човешки качества, които изграждат нашите студенти като достойни граждани, способни да кажат „Не“ на чалгата в живота и професията, не на безхаберието и  примиряването с ниското качество навсякъде и във всичко, „не“ на пасивността и склоняването на глава пред трудностите. Благодаря на нашите партньори от институциите и бизнеса!, допълни доц. Недялков.

 

Неговото послание към новите студенти бе да започнат запознаването си с университета от библиотеката. Призивът му към тях бе да спрат се във фоайето и да се запознаят с препоръките и посланията от големи български личности. „Започнете своето утре с надежда, че вашето утре зависи преди всичко от вас. На добър час и успешна година на всички!“

 

На церемонията, освен студенти и преподаватели, бивши възпитаници, партньори, гости и приятели на Варненския свободен университет присъстваха политици и общественици. За 12-та поредна година 20 кандидат-студенти получиха едногодишна стипендия за обучение в избраната от тях специалност по стипендиантската програма на  университета „Аз ще уча и ще успея в България”. По време на тържествената церемония първокурсничка, избрала правните науки за свое поприще  отправи благодарност за предоставения ѝ шанс да учи във ВСУ и изброи мотивите си да избере да остане да се образова в България, във Варна. Първокурсниците получиха студентските си книжки, а тези от тях, които са приети с най-висок бал, бяха отличени с грамоти и награди.

 

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужиха свещеници на Варненска и Великопреславска митрополия.

 

 

Бе отбелязано, че 50 от най-добрите свободни университети в света са сключили договори по програмата "Еразъм+".Марго Ларго, студентка от Лиеж, Белгия, която ще се обучава в рамките на настоящия семестър във ВСУ изрази своите очаквания и благодарност за шанса.

 

Областният управител Стоян Пасев, който бе на тържеството отбеляза: „Неслучайно е присъствието на представители на толкова институции от съдебната и изпълнителната власт. Всички ние ви чакаме да завършите, за да поемете управлението след нас. Днес някои от вас прекрачват прага на университета за първи път, някои – за пореден, а трети – за последен. Но всички вие сте носители на новото, на младежкия дух и заслужавате нашето уважение. Пожелавам успех на всички вас и благодаря, че избрахте Варна, България“, допълни Пасев.

 

От името на общинската администрация в.и.д. кмет на Варна Пейчо Пейчев  пожела успех на всички преподаватели и учащи се. „ВСУ доказа себе си във времето и в настоящия момент стои на едно от челните места в световното академично семейство“. Пейчев изрази своето задоволство от топлата връзка между университета и община Варна като припомни, че само преди дни на сесия на Общински съвет бяха гласувани преференциални цени за пътуване на студенти в градската мрежа на Варна. Изказването му бе подкрепено с аплодисменти от всички присъстващи преподаватели.  По негови думи учебното заведение се е наложило като образователна марка. „Творете, развивайте се, овладявайте новите технологии и мечтайте, като не забравяте, че мечтите се сбъдват  с много труд и последователност!", бе посланието на Пейчев.

 

Бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от ректорите на всички варненски висши учебни заведения, както и от университети в страната, училища, колежи и институции.

 

За празничното настроение по време на първия учебен ден се погрижи Академичният танцов театър на Варненския свободен университет.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна