IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
14:09 | 6 октомври 2019
Обновен: 06:31 | 20 април 2024

С изложба и конференция Музеят на Възраждането отбеляза 60-годишнина

Първата му сграда е построена през 1861 - 1862 г. със средства, събрани от родолюбиви български търговци и занаятчии

По материала работи: Борис Проданов
С изложба и конференция Музеят на Възраждането отбеляза 60-годишнина

Гостуващата изложба „Гутенберг и славянският свят“ на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ -  СУ „Климент Охридски“, беше официално открита в Музея на Възраждането във Варна. Поводът е 60-годишнината от създаването на музея.

 

„Нашата изложба е едно допълнение към Музея на Възраждането, защото тя прави опит да представи една панорама на книгопечатането сред всички славянски народи, които са били в границите на Османската империя през  ХV и ХVІ век. Идеята е да покаже как си проправя път с модерното печатно слово и как се действа за развитието на определени социо-културни процеси, които довеждат в крайна сметка и до промяна на картата на България“, каза за тв „Черно море“ проф. дфн Вася Велинова – директор на Центъра за славяно-византийски проучвания.

 

Кулминацията на юбилея беше на 4 октомври, когато в зала „Одесос“ на Археологическия музей бе открита националната конференция „Музеят в историята и историята в музея“.

 

Във форума участваха учени от СУ "Климент Охридски", Икономически университет - Варна, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Н. П. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, както и музейни дейци от цялата страна.

 

Музеят на Възраждането е открит на 4 октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. „27 юли” №9. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е построена през 1861 -1862 г. със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. От юни 2006 г. музеят вече се помещава на ул. „Л. Заменхоф” 21, в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибният буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и много други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Гарибалди, под което се сражават и много българи. Музеят е автор и на много изложби.

 

Емил Дамянов

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна