IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:26 | 3 ноември 2019
Обновен: 08:15 | 12 май 2024

Откриха изложба с емблематични творби на Борис Георгиев

По материала работи: Слав Велев
 Откриха изложба с емблематични творби на Борис Георгиев

 

В Деня на народните будители се навършиха 131 години от рождението на варненския художник Борис Георгиев. Творецът е патрон на Градската художествена галерия във Варна, където е представена изложба с емблематични негови творби. Борис Георгиев не е просто художник, той е една от видните личности в културата и в обществения живот на Европа през първите десетилетия на XX век.  Освен това изкуството и идеите му са достигнали до няколко континтента.

 

 „Всъщност този космополит, този самотен странник по  света, както сам се нарича, има особена роля в изкуството – в българското и в европейското, защото чрез него изразява свята мисия на посланик на духовната същност на изкуството“ , каза Пламена Димитрова- Рачева, директор на  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“

 

В зала 11 са представени  творби на художника от фонда на Градската художествена галерия. Експозицията показва емблематични за твореца картини, сред които портрет на майка му, портрет  на неговия приятел Алберт Айнщайн и дори портрет на Махатма Ганди.

 

„Това е единственият портрет, правен по натура, в близост до Махатма Ганди, на който той е оставил и своето послание , а именно в нозете на Бога и в сърцата на бедния народ, обясни Пламена Димитрова-Рачева.

 

Беше представен и сборник с доклади от конференция, посветена на 130-годишнина от рождението на Борис Георгиев.

 

МИРЕЛА-АЛЕКСАНДРА ЗАХАРИЕВА

Коментари

Новини Варна