IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
14:39 | 5 ноември 2019
Обновен: 16:11 | 17 март 2024

Културно-историческият туризъм ще бъде една от най-платените сфери у нас

Откриват във Варна пътуващата изложба „Историческо величие"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Една различна изложба, насочена към възраждането на българския дух и култура гостува от днес, 5 до 9 ноември в галерия „Графит“.  „Историческо величие" представя славната ни история по интересен и съвременен начин - чрез демонстрации и интерактивни занимания, предаващи обичаите, бита и миналото на нашия народ. В нея са включени интересни експонати, атракциони, занимания и лекции, които връщат времето назад и ни пренасят в далечните времена на величественото българско минало. Всеки посетител може да участва независимо от възрастта, интересите и уменията си.

 

Посетителите ще видят героите на народите, които са живели по нашите земи и ще си припомнят, че да бъдеш герой, това е въпрос на избор в ежедневието, каза организаторът на пътуващата изложба Ангел Тодоров. Над 50 картини, 30 скулптури и реплики на съкровища участват в експозицията. Има интерес, особено от учениците. Идват на тълпи. Във Варна има много заявки от училища. В делничните дни идват по 60-100-120 деца и им изнасяме урок по родолюбие. В съботната бизнес закуска идват хора, които имат интерес в културния туризъм и ги запознаваме с различни проекти. За нас това е много важна посока. Всички искаме да живеем по-добре, да имаме по-високи заплати и стандартът да се повиши. Това не може да стане ако еко-системите, в които работят българите са ниско продуктивни. В момента, по една или друга причина ни карат да мислим, че е добре да работим в заводи, кол центрове, фабрики, в земеделието. В цял свят те не са високо продуктивни. А същевременно сфери като културата, изкуството, културно-историческият туризъм са изключително доходоносни и могат да се плащат високи заплати. Само когато човек взема важните избори в живота си, може да бъде щастлив и заедно можем да изградим по-добро общество“, каза още Тодоров.

 

Участват 5-ма от най-добрите художници. Ще бъдат показани демонстрации по фехтовка и стрелба с лък, различни войнски демонстрации. „Ние се опитваме да подпомогнем развитието на традиционни български спортове като конна езда, стрелба с лък и фехтовка. Това, което липсва на днешните политиците е липса и на цялото общество. Тъй като политиците са продукт на обществото. Липсва ни осъзнатост, че да бъдеш български герой е въпрос на избор. Мога да стана герой днес, без значение колко ще ми е трудно. Ако искам. Героичният принцип в живота не е само в приказките и Холивуд. Правилното решение започва от малките неща. Бъдейки достойни хора, ние ще излъчим достойни хора. Можем спокойно след 20-30 години да живеем по-добър живот. Това е и една от целите на нашата изложба. Ще я правим поне още 20 г. Тази година представяме „История на народите“, догодина – във Велико Търново – „Величието на Тракия“. След това предстои представяне на номадския период на българите, после - История на българското училище и История на българската архитектура“, допълни Тодоров.

 

Изложбата отговаря на някои важни за нашето българско самосъзнание въпроси - кои сме ние - българите, защо сме по тези земи и в каква посока можем да продължим пътя си задружно като един народ, поучавайки се от миналите исторически събития. Тя цели намирането и привличането на съмишленици, които да продължат делото.

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна