IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
13:23 | 11 ноември 2019
Обновен: 01:52 | 16 април 2024

Рекорден брой участници идват във Варна за „Фолклорен изгрев“

Певци, музиканти и танцьори ще премерят сили от 15 до 17 ноември

По материала работи: Слав Велев
Рекорден брой участници идват във Варна за „Фолклорен изгрев“

Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти ще изпълни Варна от 15 до 17 ноември. На сцената на фестивала „Фолклорен изгрев“ ще се изредят 340 участници – групи, ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще се надпреварват за сърцата на публиката и за наградите. Големият празник на народното творчество и младостта ще се проведе в голям търговски център. Форумът е подкрепен от фонд „Култура“ на Община Варна. Патрон на 15-то издание на мащабното събитие е наскоро преизбраният кмет на район „Младост“ Христо Христов. Той ще бъде почетен гост на официалното откриване на „Фолклорен изгрев“ на 15 ноември от 11 ч. 

 

Жури от уважавани експерти по фолклор ще оценява музикантите и танцьорите от 240 формации и над 100 индивидуални участници. „Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

 

Зрителите ще видят изпълненията на представители на многобройни фолклорни области - от Варна и Варненско – Суворово, Аксаково, Бозвелийско, Белослав, Ветрино, Девня, Провадия. Пристигат състави и солисти от Шумен и областта, от Добрич и Балчик, от Търговище. Ритми и мелодии от своя край ще покажат силистренци – ще има танцьори и музиканти Силистра, Кайнарджа, Попина, Калипетрово. Идват участници от Хасково, Велико Търново и региона. В надпреварата ще се включат ансамбли от Пловдив, Бургас и Русе, което превръща „Фолклорен изгрев“ в един от най-големите фолклорни форуми у нас. Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов. Той е осигурил три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.

 

Изложба на Михалис Гарудис представя галерия “Графит”

Коментари

Новини Варна