IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:08 | 14 ноември 2019
Обновен: 12:18 | 17 март 2024

Античността и морето през погледа на Михалис Гарудис във Варна (СНИМКИ)

Самостоятелна изложба на големия български художник с гръцки произход подреди галерия „Графит“

По материала работи: Борис Проданов
Античността и морето през погледа на Михалис Гарудис във Варна (СНИМКИ)

Интересна среща с изкуството предлага галерия „Графит“ на варненци с картините на Михалис Гарудис. Темата е антични мотиви и морски свят, представена чрез 22 творби на българския художник с гръцки произход. Всяка картина на големия майстор е изпълнена със символика и носи своя специфичен заряд. 

 

„По цял ден съм край морето в Халкидики и добавям детайли към картините, с които да покажа, че това е едно древно море и една древна страна. Винаги в картините ми присъстват естествени материали, такъв ми е стилът - един прекален реализъм. Вдигам нещо, което видя на земята и го слагам на платното. Истинските предмети, които изхвърля морето, продължавам да ги рисувам и така карам зрителя да спре да види кое е истинско и кое нарисувано.“ Това сподели за Медийна група „Черно море“ авторът на шедьоврите.

 

 

Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби съответно в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 и му е посветил проникновени стихове.

 

„По софийските павета си търся отминалата младост – казва той – Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото”.

 

Всеки, който иска да се докосне до изкуството на Михалис Гарудис може да направи това в галерия „Графит“ от 14 ноември до 2 декември. Откриването на изложбата е днес от 18:30 ч.  

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна