IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:03 | 11 декември 2019
Обновен: 15:38 | 19 март 2024

„Водното конче и гривната“ оживява по страниците на детска книжка

Приказката бе представена във Варна, нейн автор и преводач е Елена Владова

По материала работи: Слав Велев
„Водното конче и гривната“ оживява по страниците на детска книжка

Нашата колежка Елена Владова наостри талантливото си перо, за да оживи пред детските читатели и слушатели една водно-полска приказка. „Водното конче и гривната“ е втората книга за деца, създадена в екип с художничката Теменуга Станчева след приказките „Човекът, който въздишал“ (2008 г.). Приказката е написана по повод на участие на Теменуга Станчева в конкурс за макет на детска книга в Белгия. В настоящия си вид на три езика приказката за първи път вижда бял свят като печатно издание. Книгата бе представена официално в Отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков".

 

Историята

В Къпиновия кът край Голямата синя река живее едно Водно конче. Всеки ден минава като другите, докато веднъж не се случва нещо необичайно. Приказка за обитателите край реката, за неочакваните срещи и приключения, за приятелството и за това къде започва и свършва една река. Подходяща за деца от 4 до 10 години и в обучението по чужди езици. Елена Владова е автор и преводач. Изданието е триезично – на български, френски и английски език. Графичен дизайнер е Веселин Марков.

Авторите

Елена Владова е журналист в областта на културата, преводач от френски език и Монтесори педагог. Автор на книги за деца и възрастни и на пиеси за деца, две от които – „Коледно веселие с Цвятко и Брадатко“ и „Котаракът в чизми“ по Шарл Перо, са поставени в Държавен куклен театър – Варна. Редактор на сайтовете Градското списание и Découvrir Varna. Теменуга Станчева е дългогодишен художник в ателието на Държавен куклен театър – Варна. Сценограф е на повече от десет куклени и драматични спектакъла, сред които „Снежната царица”, „Коледна магия”, „Щастливият принц”, „Учителят или сянка върху дъската”, „Кой  се страхува от Вирджиния Улф”. Илюстратор на книги за деца. Илюстрациите й към приказките „Човекът който въздишал“ и „Водното конче и гривната“ са представени на Международно биенале на илюстрацията „Златно перо” в Белград, както и в други изложби.

 

 

Варненски ученици подариха шевица за елха на Николина Чакърдъкова

 

Коментари

Новини Варна