IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
13:41 | 15 декември 2019
Обновен: 11:23 | 19 април 2024

Един обущар и две джуджета учат варненчета на смисъла на живота

Великолепна приказка, представена от варненската драма хипнотизира малки и големи на сцената

По материала работи: Слав Велев
снимки Веселин Василев

Обикновено големите неща и истините за смисъла на живота са простички. От най-простите. Като това – че да даваш е в пъти по-велико щастие от това – да получаваш. Обаче има и старци, които не научават тази житейска магия. Затова и си отиват в отворени очи от света – все неполучили, все непостигнали щастие. А всъщност културата и изкуството преливат от поуки и произведения, които ни го припомнят. Това прави и драматизацията на една невероятна приказка на братя Грим на варненска сцена. "Джуджетата и обущарят" очароваха публиката на премиерния спектакъл. Драматизацията и постановката на режисьора Венцислав Атанасов, изградена с вещина и много любов към децата, не просто надгражда, а превръща иначе скромната приказка на Братя Грим в истинско театрално чудо, което се случва по Коледа.

 

Зала Филиал на ДТ „Стоян Бъчваров“ просто е пред пръсване от една седмица насам от стаени деца и възрастни, които живеят магията на театъра в този спектакъл. Много изненади и вълшебен разказ приковават вниманието от началото до края. Огромен принос за това има неизчерпаемото въображение на художничката Даниела Николчова, създала приказните декори и прекрасните костюми. Музиката на Павел Васев и хореографията на Никола Йорданов, които се намесват премерено и точно, в подкрепа на внушенията на постановката. Особено впечатляващо е тяхното партньорство при пресъздаването на работния ритъм във фабриката. Актьорите играят и се забавляват едновременно, сякаш някои ги е освободил изведнъж от всички онези сложни и катарзисни персонажи, в които ги аплодираме на сцената на Драматичния театър. Един драматичен актьор може всичко. Или още по-вярно, един добър актьор може всичко. Биляна Стоева, Милена Кънева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Теодора Михайлова, Пламен Георгиев са точно такива актьори.

 

До Коледа през залата ще минат почти всички варненчета, защото училища и детски градини са се записали от рано за гледане на представлението. Ако обаче по някаква причина вашето дете не се е записало, подарете му този дар – магията на живия театър и посланията на братя Грим, показани по вълшебен начин от професионалисти!  "Джуджетата и обущарят" е чудесен спектакъл за деца и възрастни. Децата ще научат колко е важно да правиш добро, а възрастните ще си спомнят колко е хубаво да си дете. Забавлението е и за едните, и за другите.

 

Спектакълът ще се играе: на 16 декември – по три пъти всеки ден от 11.00, 13.00 и 15.00

17, 18, 19 декември – по два спектакъла всеки ден от 11.00 и 13.00

20 декември - три спектакъла от 11.00, 13.00 и 15.00

21 декември - два спектакъла от 11, 16.00;

22 декември – един спектакъл от 16.00

 

Ели Маринова

снимки Веселин Василев

 

Коледни тържества стяга варненското читалище „Просвета 1927”

Коментари

Новини Варна