IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
09:47 | 10 януари 2020
Обновен: 15:03 | 13 април 2024

Двама почетни граждани на Варна са номинирани за „Мъж на годината“

За заслуги към морската столица те получиха награди от кмета Иван Портних съответно през 2017 и 2019 г.

По материала работи: Пламен Янков
Двама почетни граждани на Варна са номинирани за „Мъж на годината“

Двама почетни граждани на Варна - д-р Милен Врабевски и Мариус Куркински, са в топ 3 на номинациите за титлата "Мъж на годината" на "Дарик радио". За заслуги към морската столица те получиха награди от кмета Иван Портних съответно през 2017 и 2019 г.


Д-р Милен Врабевски е български бизнесмен и меценат, активно ангажиран с каузата на благотворителността в България в подкрепа на инициативи за утвърждаване на националната идентичност и ценностите на европейското гражданство. Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Номинацията, която получи от Академия "Мъж на годината", е за цялостната му народолюбива дейност. От 2007 г. насам, чрез фондацията си „Българска памет“, която провежда два път годишно семинари във Варна, д-р Врабевски работи успешно в следните направления: Инициативи за изграждане на икономика на знанието, образователна и професионална реализация на младите хора в България и Европа;  Инициативи в областта на европейската интеграция на млади хора от България, Сърбия, Северна Македония, Албания, Молдова и Украйна; Образователни инициативи за интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата диаспора; Изграждане на родолюбие в младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство, част от европейската цивилизация;


Инициативи за борба с демографската криза и устойчивото регионално развитие в България и Европа.


Мариус Куркински - ученик на Крикор Азарян и Тодор Колев, режисьор, актьор, певец, артист в най-чист вид, той получи номинация от Академия "Мъж на годината" за цялостно творчество, с което обогати културния живот на България. Моноспектакълът сякаш се превърна в неговата стихия за последните 40 години на сцената. „Няма да се щадя”, казва по повод посветеният на 50-годишния му рожден ден сборен моноспектакъл, който за първи път бе представен във Варна. И няма как да не му повярваме, ако сме го гледали в поне едно от представленията като „Дамата с кученцето”, Самотният човек”, „Сътресение”, „Черно пиле”, „Дон Жуан”, от чиито фрагменти ще се събере и изгражданият през годините сценичен образ.

 

За първи път в историята на конкурса "Мъж на годината" има и екипна номинация - За Георги Господинов - автор на книгата "Физика на тъгата" и Тео Ушев - за 27- минутния анимационен филм, създаден по нея. 


През 2011 писателят издава вторият си роман „Физика на тъгата“, който с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България, а аниматорът работи по филма в последните 8 години.


Вече спечелил специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто, филмът "Физика на тъгата" е и в краткия списък от 10 ленти, сред които ще бъдат избрани петте номинирани за престижната награда „Оскар“ в категория - късометражна анимация. За Георги Господинов това е втора номинация в конкурса "Мъж на годината". През 2016 той беше номиниран редом с Боян Петров и Ружди Ружди. 


Гласуването е онлайн до 20.01.2020 г. тук https://manoftheyear.bg/

Коментари

Новини Варна