IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
10:19 | 22 януари 2020
Обновен: 21:15 | 10 март 2024

Варненските фоторепортери показват новите си шедьоври в изложба

Сред тях е ловецът на животи в обектива Пламен Гутинов от вестник „Черно море“

По материала работи: Слав Велев
Варненските фоторепортери показват новите си шедьоври в изложба

Селекция от най-добрите си репортажни снимки подредиха в изложба шестимата действащи медийни фотографи на Варна. Сред тях е ловецът на животи в обектива Пламен Гутинов от медийна група „Черно море“. Изложба хепънинг под мотото “Последните фоторепортери” ще покаже най-доброто от медийната фотография край морето през последните години. Шестимата майстори на фотожурналистиката във Варна са дългогодишният фотограф Красимир Делчев, Любомир Бенковски Бенджи от агенция “Булфото”, човекът зад обектива на БТА Красимир Тодоров, фотографът на медийна група “Черно море”  Пламен Гутинов и на радио Варна - Румен Сарандев. Най-младото попълнение на варненските „задкадърни устройства“ с предизвикателно око е и операторът на “Нова Варна” Мердин Берберов.

 

Всеки един от тях ще покаже по 20 свои фотографии. Като последните представители на тази професия определя себе си и колегите си кураторът на изложбата Любомир Бенковски-Бенджи. „Ясно е защо изчезваме. От една страна се вижда, че с профанизирането на снимачния процес все повече хора слагат телефон в джоба си и си мислят, че могат да сторят чудеса с него. От друга страна самите медии в болшинството си предпочитат да си спестят средства за поддръжката на фоторепортер, за сметка на по-ниското качество снимки. В това няма нищо изненадващо. Аз не виждам драма. Просто професията изчезва в световен мащаб. Други професии също изчезват, появяват се нови. Лично аз обичам обработките и сам ги ползвам в допустими граници. Неизбежно е когато виждаш, че останалите колеги посягат към избистрянето на кадрите си, да не го правиш и ти. Макар че репортажът в класическия му вид не бива да има обработка, това си позволяват дори световно известни имена. Наскоро в един голям Международен салон първенец стана колега с много силно „нашопена“ снимка (така се изразяваме ние за манипулираните кадри). След много брожения и изразено недоволство, наградата бе отнета на автора.

 

Обединява ни любовта към професията. Всички до един си обичаме безкрайно работата и не обичаме да седим зад бюро. Знаем, че от нашата професия не се забогатява. Всеки ден обаче тя ни дава нещо ново, различно, нова емоция, каза още Бенджи.

 

Събитието обещава и много изненади за посетилите го ценители. Експозицията се открива на 23 януари, четвъртък, в Арт салона на Радио Варна, 18.30 часа. Съорганизатор  е БНР – Радио Варна.

Ели Маринова

 

13-та Международна Графична Изложба реди галерия Le Papillon

Коментари

Новини Варна