IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:02 | 8 октомври 2015
Обновен: 04:55 | 25 април 2024

Българското кино е достатъчно живо

Мнението е на Александра Цветкова – PR на филмово студио

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българското кино е достатъчно живо

“Българското кино е достатъчно живо и фактът, че има все повече дебютиращи автори, го доказва”, каза за Медийна група “Черно море“ Александра Цветкова – PR на българско филмово студио.


По повод дискусията за съживяване на българското кино, която е част от съпътстващата програма на фестивала „Златна роза“, специалистът сподели, че не може да се говори за недостъпност по отношение на ресурсите на кино-студиото за родната филмова индустрия. Напротив, толерансът, който то дава на български продукции, е достатъчно голям и вратите на институцията са постоянно отворени за диалог и сътрудничество с творци, които знаят добре какво искат и как да го постигнат.


Александра Цветкова се похвали, че филмовото студио е институция и център на международен опит на световни, европейски и български професионалисти в киното.


“Тъй като ръководството се смени преди година и половина, нашето ново послание е да бъдем отворени за различни продукции, да намираме нови таланти в световен мащаб. Ние търсим по-активни, инициативни хора, които вярват в своя проект. Вратите ни за тях са отворени, на тях ще бъде дадена възможност да осъществят мечтите си. В последните няколко години  са правени отстъпки от 40 до 100% за различните проекти, които сме ко-продуцирали. Имали сме копродукции с “Буферна зона“ на Георги Дюлгеров, «Пътят към Коста дел Маресме», който е първата ко-продукция между България и Израел с режисьор Иван Ничев, “Цветът на хамелеона“ на Емил Христов. Преди дни режисьорът Зорница София приключи снимките на своя проект „Войвода“, който също е копродукция на студиото. Филмът разказва истинската история на една жена - Румена войвода, по разказите на Николай Хайтов. Работният вариант на филма в прогрес е избран за «Сент ийст копродакшън маркет», а Зорница София е изключително доволна, че е използвала ресурса на студиото и да заснеме цялата продукция така, както я вижда”, защити тезата си Цветкова.


Тя дори наблегна на факта, че България е предпочитана дестинация за кино-индустрията.


“В момента тече производството на великобритански сериал – комедия, разказваща за римските времена. Снима се и американски телевизионен сериал, чакаме и холивудска продукция. Миналата година бе една необикновена година, защото в България дойде Боливуд. Започнахме да снимаме в партньорство с Dream team и Габриел Георгиев, документални възстановки с немската компания ZDF. Снимахме наскоро с History chanel поредицата “Варварите”. Все повече се превръщаме в един събирателен обект, който да съчетава различни опити в киноиндустрията”, завърши Александра Цветкова.


Ели Маринова

Коментари

Новини Варна