IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
14:27 | 25 октомври 2014
Обновен: 00:16 | 20 април 2024

100 породисти писани се събраха във Варна

Част от тях идват от чужбина

По материала работи: Златина Добрева
100 породисти писани се събраха във Варна

Днес и утре във Варна се провежда "Mеждународна лицензирана изложба на котки”. Регистрираните писани в момента са 100, като част от тях идват от чужбина – Русия, Украйна и Турция, съобщи радио „Фокус”.
Изложбата на котки е важен момент в развъждането и селекцията на породисти котки, защото се оценяват от съдии, които представят и награждават най-добрите котки във всяка категория, следователно техните развъдници. За публиката изложбата предоставя уникална възможност да се запознае с различни породи котки.
По време на изложбата собственикът представя животно индивидуално на съдията, който оглежда и изготвя отчет за силните и слаби страни на оценъчен лист. На този лист се посочва порода, цвят, пол, възраст и клас в който се състезава животното. След попълването на този лист, се дава оценка и титла, след като е призната от експерта, че има съответните качества според стандарта. На всички участници в края на изложбата се раздават оценъчни листове.
По време на изложбата ще бъдат организирани конкурси за най-добра рисунка, за най-хубава песен или танц, а през това време родителите могат да се възползват от възможността да зададат въпроси, ако имат такива, на специалистите, относно отглеждане и хранене на домашните любимци.
Грижата за котките, които участват в международната изложба започва месец по-рано, защото е важно животното да бъде оценено. Критерият при оценяването на котките е стандартът на породата, който е детайлно описан. Той се оценява с точки, като се започне от главата, тялото, опашката, дължина на косъма, текстурата му, качество на козината, разположение на очите и ушите. Всичко това трябва да има една балансирана и хармонична котка. За всяка порода има отделен стандарт, по който се следи котките да отговарят възможно най-пълно на него. За да бъде оценена по красотата си, котката трябва да бъде изчистена, изкъпана, с изрязани нокти, сресана, групирана според изискванията на породата. Това не може да стане за един ден. Подготовката на котката започва около месец най-рано преди изложбата и продължава в деня на изложбата. Котките се поддържат чисти непрекъснато. Следи се да не се изцапат. Трябва да им се осигури тоалетна, да имат подсигурена храна и вода. Стопанинът трябва да се старае, да не се стресира животното и да подсигури всичко необходимо за целта.

Коментари

Новини Варна