Днес се отбелязва Световният ден на пастата.
За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.
По данни на статистици през изминалата година са сготвени над 14 милиарда блюда с макаронени изделия.
Според допитване до общественото мнение, направено в Италия, 44 процента от италианците признават, че ядат макарони всеки ден.
На днешния ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот, посочва cross. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.
Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Перфектната паста е „Алденте", което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.
Днес е Световният ден на пастата
44 процента от италианците ядат макарони всеки ден
-
16:00 | 23.04.2024 България
Спецакция във Варна и още няколко области на страната! Има задържани
Разкрита е схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства
-
08:00 | 23.04.2024 1 Новини Варна
Пореден опит за самоубийство от "Аспаруховия мост"
Инцидентът е станал към 17.30 час вчера
-
07:44 | 23.04.2024 4 Новини Варна
Министър гази закона във Варна (СНИМКИ)
"Мерцедеса" на проф. Галин Цоков паркира върху пешеходна пътека пред училище
-
17:00 | 19.04.2024 Новини Варна
Издигнаха Янко Янков за председател на Апелативния съд във Варна
Той е ръководител на Наказателното отделение
-
15:30 | 19.04.2024 Новини Варна
Оставиха в ареста мъжа, спипан с огромно количество дрога във Варна
Грабителят от Белослав продължава да "търка наровете" във варненското следствие
-
13:43 | 19.04.2024 Новини Варна
Арестуваха Роза, пласирала фентанил във Варна
Опасната дрога е продавана в магазин за хранителни стоки
-
12:15 | 19.04.2024 Новини Варна
Арестуваха рецидивист, пиян зад волана
След издадения талон за лабораторно изследване, той изпратил в болницата свой приятел за кръвна проба
-
11:45 | 19.04.2024 Новини Варна
Спипаха варненец с буркан метамфетамин в центъра
В дома му служителите на реда се натъкнали на огромна палитра от наркотици, както и самоделен револвер
-
11:15 | 19.04.2024 Новини Варна
Коцев даде на прокуратурата Биляна Якова
Община Варна внесе сигнал срещу ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт
-
15:30 | 16.04.2024 Новини Варна
Глобиха двама насилници от Варна за неизпълнение на заповеди за защита
Единият тормозил бившата си половинка, а другият баба си
Коментари