IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
17:02 | 25 октомври 2014
Обновен: 05:20 | 24 март 2024

Как да се справите с ужасен колега?

Неутрализирате ситуацията или поне се опитайте

По материала работи: Златина Добрева
Как да се справите с ужасен колега?

По-голямата част от деня си прекарваме с абсолютно непознати хора, с които обстоятелствата са ни принудили да „съжителстваме“ – нашите колеги.
Често покрай работата се случват силни приятелства, възникват любови, които остават за цял живот. Но още по-често се стига до конфронтации, скандали, неразбирателства, подмолни действия и болезнено съревнование, които съсипват здравословната работна атмосфера и нямат щастлив край. Почти всеки е изпитвал това поне веднъж в живота си.
Ужасно е да се работи в такава среда. Но някои хора просто са такива – всячески се стремят да навредят на колегите си, да ги клеветят, да се изтъкват за сметка на другите и какво ли още не.
Ако сте попаднали на такъв чудовищен колега, има няколко неща, с които бихте могли да неутрализирате ситуацията или поне да се опитате да избегнете фронтален сблъсък.
Преди всичко разберете защо този човек е на тази позиция, с какво е ценен от по-високопоставените от него. Така ще можете да прецените дали директна конфронтация би се отразила зле на вас, въпреки че сте прави, например.
Неутрализирайте врага с доброта
Колкото и да е трудно да го направите, колкото и да ви се иска да се нахвърлите както вие си знаете, не го правете. Така само ще влошите нещата. Но ако действате по неочакван и дипломатичен начин, врагът ще се обърка и няма да може да реагира в очакваната за него посока. Вие само запазете спокойствие. Лошото поведение и разправата със силата на високите децибели и обидните думи няма да направи добро професионално впечатление на колегите ви за вас. Най-вече на шефа ви!
Просто се махнете физически
Това не означава да напуснете работа веднага или да настоявате за преместване в друг отдел, посочвайки злосторника като единствена причина да не искате да сте повече в тази среда.
Просто тук важи правилото – далеч от очите, далеч от ума. Дори и слушалките за компютър са решение. Наблегнете на работната си дейност, вместо да се разправяте и да търсите непременно възмездие за провокатора. Но никога не отминавайте несправедливи нападки или опити за злепоставяне от страна на врага, съветва az-jenata.
Не пропускайте удобен момент да напомняте тактично на шефа си, че искате да ви има предвид, ако в някой друг екип има нужда от заместник. Така най-лесно и плавно бихте могли да се откъснете от дразнителя.
Не допускайте да се вбесявате
Всеки път, когато емоциите ви вземат връх в мозъка ви, е почти невъзможно да удържите гнева си, но никога не забравяйте да си налагате спирачки.
Избухването прави много лошо впечатление. Много малко са симпатизантите, които ще спечелите по този начин. Дори рядко ще се намери някой, който открито да застане до вас в такъв момент, особено в работна среда, където всеки мисли само за себе си. Истинска рядкост е попадането в изцяло задружен и романтично целеустремен в една посока екип, в който всички да се чувстват еднакво добре. Би било страхотно!
Овладейте „тигъра“, но никога не му се доверявайте
Опитайте се да изградите приятелски отношения с врага, но никога не му се доверявайте. Той може във всеки един момент да ви навреди. Затова избягвайте споделяне от какъвто и да е характер, най-вече ваши мисли, впечатление и нагласи спрямо някого или спрямо работния процес, защото той може да го използва срещу вас във всеки удобен момент. Добре е общуването ви да е само на работно ниво.
Избягвайте сформирането на групички срещу врага
Ако колегите или шефът ви забележат, че участвате в подобен фронт срещу онзи, който ви вгорчава живота на работа, това ще изложи вас пред останалите колеги. Никой не обича саморазправа от такъв училищен характер. Няма да говори добре за професионалното ви отношение и положение.

Коментари

Новини Варна