IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
16:16 | 31 октомври 2014
Обновен: 04:51 | 17 април 2024

Не се чеши, че двойно ще сърби

По материала работи: Златина Добрева
Не се чеши, че двойно ще сърби

Често майките съветват децата си да не се чешат, когато ги сърби. И са прави! Потвърдиха го и резултатите на американско изследване, което показва, че чесането не облекчава, а влошава сърбежа, пише в. "Дейли мейл".
Изследователите обясняват, че чесането подтиква мозъка да освобождава серотонин. Вместо облекчение, това води до още по-интензивно неприятно усещане.
Учените са изследвали порочния кръг между сърбежа и чесането при мишки, но смятат, че същата зависимост се наблюдава и при хората.
Изследването обяснява как болката, причинена от чесането, се преплита със сигналите за сърбеж.
"Когато получи тези сигнали за болка, мозъкът реагира с освобождаване на невротрансмитера серотонин, за да помогне за контрола над болката. Разпространявайки се от мозъка в гръбначния мозък обаче, серотонинът "излиза от релсите" и се премества от чувствителните към болка неврони към нервните клетки, които влияят върху интензитета на сърбежа", обясняват учените.
Ролята на серотонина в контрола над болката е установена преди десетилетия. Настоящото проучване обаче е първото, което свързва освобождаването на сигналния мозъчен химикал със сърбежа.
Резултатите от изследването подкрепят идеята, че сигналите за сърбеж и болка се предават по различни, но свързани помежду си пътеки.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна