IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
23:19 | 18 ноември 2014
Обновен: 04:52 | 17 април 2024

Палатите на могъщите

Руснаците си имат Кремъл, американците - Белия дом, французите - Елисейския дворец, а отскоро и турците могат да се похвалят с нов президентски палат - "Белия дворец" на Ердоган.

По материала работи: manager
Палатите на могъщите

"Султански дворец" за Ердоган

Турският президент Ердоган се възнагради с нова резиденция в Анкара - "Белият дворец" е пищен комплекс с хиляда стаи. Сградата разполага с изолирани заседателни зали и с убежища, които могат да устоят на евентуална ядрена катастрофа. За критиците дворецът е символ на суетата. И на незаконното държавно строителство.

 

Назарбаев и милиардите

Правителствената сграда в Астана, столицата на Казахстан, озарява нощта в различни цветове. Президентският дворец е реплика на Белия дом във Вашингтон. Нурсултан Назарбаев е президент на страната още от съветско време. Твърди се, че семейството му разполага с несметно богатство на стойност 7 милиарда долара. Казахстан е богата на суровини държава.

 

Дворец за джипито на Ниязов

В този палат в Ашхабад се шири президентът с диктаторски правомощия Курбангули Бердимухамедов. Навремето той беше доверен лекар на основателя на Туркменистан Ниязов, самопровъзгласил се за Баща на туркмените. По негово време дисидентите попадаха в психиатрията. След смъртта на Ниязов през 2006, Бердимухамедов поема властта. И под златния купол на великолепния дворец гради култа към своята личност.

 

Полилей за 8 милиона

Тази луксозна резиденция в Межигорие до Киев бе издигната от детронирания през февруари 2014 президент Янукович. След бягството му активисти публикуваха документи, извадени от езеро край неговата вила. От тях става ясно, че сред първите грижи на Янукович като новоизбран президент през 2010 година била покупката на полилей за 8 милиона евро.

 

Разкош и много кич

В такава обстановка живееше бившият украински президент - сред много злато, разкош и кич. Твърди се, че корупцията и клиентелизмът не са били чужди на Янукович, който трябва да е заделил стотици милиони евро за черни дни. Огромно състояние натрупаха и синовете му Виктор и Александър.

 

Мегаломания в Букурещ

Това чудовище и до днес се извисява в Букурещ. Втората по големина сграда в света - след Пентагона, е висока 84 метра, простира се на 265 000 кв. м. и има над 3 000 стаи. Идеята се ражда в главата на Николае Чаушеску през 1984 година след посещение в Северна Корея. Строежът поглъща милиарди долари, съборени са цели квартали.

 

Монархическа суета в Париж

Край Сена обичат блясъка. Погледнете само писалището на френския президент. Парижката централа на властта прилича на музей - Елисейският дворец е задръстен от произведения на изкуството и исторически мебели. Бетон има само в мазето, където зад непробиваеми стоманени врати е командната зала за "ядрен отговор".

 

Привидна скромност в Багдад

На фона на други президентски резиденции, единственият дворец на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин направо бледнее. Поне на външен вид.

 

DW

Коментари

Новини Варна