IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
10:41 | 28 февруари 2015
Обновен: 11:26 | 17 април 2024

Седем отвратителни факта за бързата храна

Или какво в действителност ядем

По материала работи: Борис Проданов
Седем отвратителни факта за бързата храна

Най-вероятно всичко, което знаете за бързата храна, е достатъчно лошо. Това, което не знаете обаче, със сигурност е още по-лошо. Ние ще повдигнем завесата, но ви предупреждаваме, че скритото зад нея е доста гадно.

 

1. Пилешки хапки
Всъщност, в тези пилешки хапки има доста малко пилешко. В тях се съдържат най-вече мазнини, съединителна тъкан и кости. В допълнение, тъй като те се съхраняват замразени, са тъпкани с химикали, които трябва да ги задържат свежи, сред които са ацетон, алкохол и етилацетат.


2. Coca-cola
Едно кенче от обикновената Coca-Cola съдържа десет супени лъжици захар. Това е повече от количеството, препоръчвано от Световната здравна организация за целия ден.


3. Косми
Едва ли ви е хрумвало, че това е точка от менюто, но във вашата порция бърза храна редовно се сервира и порядъчно количество косми. То е под формата на L-цистеин – аминокиселина, която се извлича от човешки косми и животински пера.


4. Млечни шейкове
Ако сте смятали, че те са сравнително безопасна част от бързата храна, то грешите. Срес съставките им са множество изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори. А те съдържат маслена киселина, която се среща в гранясалото масло, етилов валериат (аромат на зелена ябълка, получен чрез химичен процес) и изобутил антранилат, който отделя токсичен газ при нагряване.


5. Хамбургери и хот дог
Хамбургерите и хот-догът съдържат "розова слуз" - амоний хидроксид. Той се произвежда от съединителна говежда тъкан, мазнини и се обработва с амониев хидроксид. Най-просто казано – животински продукти, смесени с вода и амоняк. Искате ли ги в чинията си?


6. Салата
Мислите си, че е здравословна? Не е. Често, за да остане свежа, марулята се обработва с пропиленгликол – химичен елемент, който се използва и в антифриза. Освен това едва ли подозирате, че в една салата от верига за бързо хранене има повече мазнини и натрий, отколкото в сандвичите, които предлагат.


7. Топено сирене
Това сирене с цвят на химикали няма почти нищо общо с топеното сирене от мляко, което си купувате от магазина. То просто е ужасно вкусна имитация. Статистиката сочи още, че в бързата храна има още части от  насекоми, косми от гризачи, както и бактериофаги - микробни агенти, които действат в преработените храни, за да ги предпазят от разваляне. 


profit.bg

Коментари

Новини Варна