IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
10:47 | 21 април 2015
Обновен: 07:22 | 27 март 2024

Google посвети doodle на чудовището от Лох Нес

Днес се навършват 81 г. от знаковата фотография на една от най-големите загадки в модерното общество

По материала работи: Златина Добрева
Google посвети doodle на чудовището от Лох Нес

Google посвети нов doodle на най-емблематичната и популярна снимка на чудовището от Лох Нес. Днес се навършват 81 г. от знаковата фотография на една от най-големите загадки в модерното общество. Google често сменя своята начална страница, отбелязвайки различни събития.

Неси (известно още с името чудовището от Лох Нес) според легендата е същество, което живее в езерото Лох Нес в Шотландия. Лох Нес е голямо езеро, образувано при отдръпване на ледниците. Водите му са тъмни, студени и на места достигат 250 метра дълбочина. Първото споменаване на чудовището е от 565 година, когато монах твърди, че е нападнат от него.

Съвременният интерес към Неси започва през 1933 г., когато няколко човека уверяват, че са го виждали. Засега съществуването му не е нито отречено, нито потвърдено, пишат novini. Съществуват няколко версии, една от които е, че животното представлява плезиозавър. Най-известната снимка на чудовището е заснета от Робърт Кенет Уилсън и публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934 г. Така Google насочва вниманието ни към мистерията за това почти митично вече създание.

Тъмните води на шотландското езеро Лох Нес крият загадки и до ден-днешен вълнуващи ума както на хилядите туристи, застанали пред огромния водоем, така и на местните жители. Според безбройни очевидци езерото крие в глъбините си чудовище – загадъчно създание, което се показва отвреме на време, предизвиквайки възклицания на почуда или викове на ужас. Вероятността нещо да се спотайва в Лох Нес и до ден-днешен нито е потвърдена, нито е отхвърлена. От едната страна са учените-традиционалисти, които отхвърлят всички сведения за Неси (както галено е наричано съществото) с насмешка, казвайки, че става дума я за фалшификати, я за хорската глупост, привидяла странни същества в най-обикновени и скучни явления. И наистина, колко му е в забуленото от мъгли тъмно езеро да видиш далечна обърната лодка, като гръб на същество не от този свят, а безобидно клатещия се дънер с клон като огромно влечуго, търсещо плячка? А не са малко и откровените фалшификати – една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама. И все пак, очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените.

Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала, докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си. И наистина, нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства, подсказват, че нещо в езерото наистина има.

Коментари

Новини Варна