IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
11:45 | 24 май 2015
Обновен: 21:58 | 17 април 2024

От 15 юли до 10 август е идеално време за отпуска

Това сочи предварителната прогноза за времето у нас

По материала работи: Слав Велев
От 15 юли до 10 август е идеално време за отпуска

Дъждовете през юни ще започнат от първия ден на месеца и няма да спрат цели 3 седмици. Т.е. сухо ще е само в последните му дни. А идеалното метеорологично време за отпуска това лято се очертава между 15 юли и 10 август, съобщава за „Труд“ дежурният синоптик в TV-MET Симеон Матев.

 

Според прогнозата му изненадите на май също не са приключили. Днес ще ни ударят градушки, като ще вали най-вече в Западна България, а в понеделник и вторник – в цялата страна. Тогава в определени райони се очаква за час-два да се изсипе толкова дъжд, колкото за цял месец. „Това ще се случи в западните райони“, посочи Матев.

 

По отношение на температурите все едно в България ще властват два сезона. Днес на изток – например в Русе и Ямбол, ще е лято с 30-32 градуса, а на запад – в Самоков и Драгоман, ще е 16-18 градуса, защото ще вали и ще е типично за пролетта време.

 

В понеделник и вторник температурите ще са с един-два градуса по-високи, но от сряда започва сериозно захлаждане – в северните части ще е 17-18 градуса, а само в крайните южни – 25-26. От петък до неделя (последния ден на май) ще е по-стабилно, т. е. с повече слънчеви часове и ще е между 24 и 29 градуса.

 

Юни ще донесе дъжд, който ще е над нормата, а между 3-и и 9-и и ще прегърмява. „Валежите през втората половина на месеца ще са по-опасни за селскостопанската продукция, защото ще се формират облаци, носещи по-обилни и интензивни дъждове“, обясни Симеон Матев. Както е характерно за юни, в часовете до обяд ще е слънчево, а от струпващите се между 14 и 18 ч облаци ще вали. Дъждовете ще са предимно в Западна и Централна България. Така ще е и в началото на юли, като валежите в източните райони ще са под нормата, което е добре дошло за летовниците по морето.

 

От 15 юли до 10 август ще е най-топлото време тази година и затова ще е най-подходящо за лятната ваканция. Август ще е като юли. „В осмия месец не очакваме някакви екстремни периоди. Но според прогнозата това лято ще има 2 или 3 периода от по 3-5 дни, в които градусите ще са между 35 и 40“, допълни дежурният синоптик. В предишни години такива периоди са регистрирани в края на юни, на юли и на август.

 

Източник: "Труд"

Коментари

Новини Варна