IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
16:29 | 24 май 2015
Обновен: 11:11 | 27 март 2024

Учени: Лайката понижава смъртността при жените

Представителите на силния пол обаче не могат да се възползват от това полезно действие

По материала работи: manager
Учени: Лайката понижава смъртността при жените

Обикновената лайка, която по цял свят се използва най-много от всички известни билки, не само е способна да лекува от всякакви неразположения, но снижава и риска от смърт при жените с 29%. Интересен е фактът, че това действие на лайката не влияе при мъжете, пише Vistanewsistanews.

 

Учени от Тексаския университет проведоха много интересно, най-мащабното и най-дългото изследване в областта на влияние на чая от лайка върху човешкия организъм. В седемгодишното изследването участвали 1677 мексикански имигранти. Преди началото на експеримента специалистите отчели здравословното състояние и начина на живот на участниците и определили, че 145 от тях обичали да пият чай от лайка. Изследването показало, че редовната употреба на чай от лайка намалява риска от смърт при жените с цели 29%. При това мъжката половина от човечеството не може да се възползва от това полезно действие.

 

Учените не успели да установят защо целебното действие на лайката е по-силно при жените и продължават изследванията в тази област.

 

Лайката отдавна е известна с целебните си свойства. От стари времена лайката се употребява като спазмолитично, противовъзпалително и успокоително средство.

 

Скорошни изследвания показаха, че лайката понижава кръвната захар и холестерола в кръвта. Също така лайката притежава антиоксидантно и антитромбоцитно действие.

 

Източник: JTimes

Коментари

Новини Варна