IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
22:01 | 29 май 2015
Обновен: 23:07 | 17 април 2024

Не отслабваме, ако не се храним редовно

Консумация на малки порции през целия ден води до намаляване на теглото

По материала работи: Слав Велев
Не отслабваме, ако не се храним редовно

Не отслабваме, когато не ядем редовно през деня. Напротив, пропускането на хранене може да доведе до натрупване на мазнини в областта на корема, както и до повишен риск от развитие на диабет и сърдечно заболяване, сочат данните от ново проучване. Оказва се, че по този начин се отключва серия от метаболитни „гафове“, които в крайна сметка причиняват излишни килограми. 
 

Изследователите установяват, че консумацията само на едно ядене в началото на деня причинява инсулинова резистентност. Това състояние се счита за признак на предиабет. 
 

Оказва се, че ограничаването на храната първоначално намалява теглото, но малко по-късно то се възвръща. По-големият проблем е, че количеството мазнини в областта около корема се увеличава в по-голяма степен, в сравнение със случаите, в които не се спазва диета. Излишъкът на този тип мазнини се свързва с развитие на инсулинова резистентност, завишен риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 
 

Според водещия автор на проучването – Марта Белури от Щатския университет в Охайо, САЩ, резултатите са в подкрепа на твърдението, че консумацията на малки порции храна през деня може да помогне за намаляване на теглото.
 

Хранителният режим с ограничена консумация на храна често води до повишен апетит. По този начин „скача“ и рискът от нарушения, свързани с метаболизма, които в последствие  могат да допринесат за значително повишаване или спад на инсулиновия синтез. 
 

При обилното хранене, последвано от глад, учените наблюдават още повишени възпалителни процеси, повишена активност на гени, свързани със съхранението на мастните молекули и мастните клетки, особено в областта на корема. 
 

Данните са публикувани в Journal of Nutritional Biochemistry.


puls.bg

Коментари

Новини Варна