IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Лайфстайл
17:09 | 27 юни 2015
Обновен: 19:04 | 27 март 2024

Първите реактивни раници в продажба от 2016 г.

Martin Jetpack ще струва около $150 хил.

По материала работи: Слав Велев
Първите реактивни раници в продажба от 2016 г.

Първата в света реактивна раница ще бъде пусната в продажба през 2016 г. Martin Jetpack, който се разработваше през последните 25 години в Нова Зеландия, ще струва около $150 хил. Това съобщава The Daily Mail.

 

Ракетната раница (реактивен летателен апарат - РЛА) беше представена на провелото се авиоизложение в Париж. Разработчикът ѝ, фирма Martin Aircraft, получи $50 млн. инвестиции от китайската аерокосмическа корпорация Kuang-Chi Science.

 

РЛА P12 работи с двутактов бензинов двигател V4 с мощност 200 конски сили (заради което реално не е реактивен). Той е способен да лети в продължение на около 30 мин. Със скорост 74 км/ч и да издига човека на височина до 1000 м. Максималното натоварване на раницата е 120 кг.

 

По думите на президента на компанията Питър Кокър реактивната раница се предназначена не само за богати търсачи на силни усещания, но и за работници в спешните служби. Например, пожарникарите могат да оценяват ситуация, а лекарите – да евакуират пациенти в най-кратки срокове.

 

РЛА, който използва вертикална схема за излитане и кацане, позволява приземяването на покриви, покрити с антени и проводници, както и достъп до непристъпни по друг начин райони.

 

Разработчиците са обърнали внимание най-вече на сигурността при полета – парашутът се отваря дори на малка височина от няколко метра и в случай на извънредна ситуация спасява и раницата, и пилота.

 

Първите поръчители на РЛА ще получат раниците през втората половина на 2016 г. Компанията вече има стотици заявки от частни фирми, правителствени организации и един милионер. По думите на директора на компанията, 80% от заявките са подадени от САЩ.

 

Източник: Лента, ФБР,bg 

Коментари

Новини Варна