IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
10:33 | 2 юли 2015
Обновен: 18:31 | 19 април 2024

30 грама годжи бери на ден за отслабване и срещу стрес

Храната на хималайските столетници

По материала работи: Деян Михайлов
30 грама годжи бери на ден за отслабване и срещу стрес

Годжи бери е растение -родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Названието „годжи“ идва от китайското gouqizi и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина.  Расте в полите на Хималаите. Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали алкалното растение преди около приблизително 5000 години. За да се запази плодът, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Една легенда разказва за китаец, живял 252 години, само защото всеки ден си похапвал годжи бери. Дали е вярно, или не, остава загадка, но доказано малките "щастливи ягодоплодни" са цяла аптека за здравето на човек. Тази суперхрана съдържа полизахариди, бетакаротин, зеаксантин, витамин С (20 милиграма на 100 грама), селен, желязо, цинк, калций, калий, а освен това наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху кардио-васкуларните и възпалителни заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми, умора, преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите, нарушена обмяна на веществата. Освен всичко суперхраната помага за дълголетието и повишава либидото като естествен афродизиак.

Като отличен адаптоген годжи бери укрепва организма и му помага да се справи по-добре в условията на стрес. Освен това доказано тези азиатски плодове са силно оръжие в борбата срещу рака. Ако сте подложени на химиотерапия или лъчево лечение, може да използвате плодовете на годжи бери, за да се защитите от спадане на нивото на белите кръвни телца и да увеличите ефекта от терапията.

Те могат да предпазят кожата ви от слънчево изгаряне, а големите количества витамин В и антиоксиданти са верен помощник на красивата външност и здравия организъм отвътре.

Смята се, че годжи бери повлиява положително метаболизма, като прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло. Легендата за 252-годишния китаец може и да е вярна, след като и днес се смята, че лицият удължава живота.

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. 

Вреди от годжи бери

Съществуват и известни рискове при консумацията на годжи бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство картофови, в които влизат картофи, домати и пиперки, е по-добре да избягвате хапването на иначе полезните плодчета. 

 

Коментари

Новини Варна