IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
21:01 | 3 юли 2015
Обновен: 19:39 | 27 март 2024

Инфекции през бременността – опасни ли са?

Рубеола, варицела, грип...

По материала работи: Слав Велев
Инфекции през бременността – опасни ли са?

Бременната жена е с понижен имунитет и всяка една инфекция оказва неблагоприятно влияние върху нея и плода. Усложненията, които се получават обикновено, са спонтанни аборти, структурни малформации, преждевременно раждане и смърт на плода.

 
1. Рубеола

 

Причинява се от вирус, който се предава по въздушно-капков път. Може да се открие в урината, изпражненията и по кожата на заразените. Инкубационният период е 2 до 3 седмици. Болните са заразни 1 седмица преди и 1 седмица след появата на симптомите.

 

Клинично рубеолата се изявява с обрив по тялото, крайниците и лицето, който се задържа около 3 дни. Наблюдават се увеличени шийни лимфни възли, болки по ставите, повишена температура. Заразяването на жената в първия триместър често води до стуктурни малформации у плода. Развива се синдромът на вродената рубеола, характеризиращ се с катаркта, аномалии на сърцето, глухота, лицеви цепки и умствено изостване. Тъй като няма специфично лечение на заразените бременните, се предлага аборт по медицински показания. Заразяването след 26 г.с. не носи риск от засягане на плода.

 

След въвеждането в практиката на ваксина срещу рубеола настъпи намаляване на честотата на заболяването. На жените в детеродна възраст е препоръчително да се изследва титър на антитела срещу вируса. Тези, с нискък титър, се ваксинират. Не е желателно забременяване три месеца след проведената манипулация.
 

2. Морбили

 

Причинител на заболяването е вирус, който също се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период е от 9 до 12 дни. Клиничната изява включва: фебрилитет, хрема, зачервени очи и макулопапулозен (зачервен и надигнат) обрив. Характерен за морбили е налепът по букалната лигавица, който трудно се отделя при допир – петна на Коплик.

 

Вирусът преминава през плацентата и заразява плода. При раждането детето е с типичен за заболяването обрив. Структурни малформации не се наблюдават. На новородено, от майка с активна шарка, се дават няколко дози гама глобулин.

В имунизационния календар на България има ваксина срещу морбили. При планиране на бременност при жени с нисък титър на антитела срещу причинителя ваксинацията се извършва месец преди зачеването.

 

3. Варицела

 

Вирусно заболяване, разпространяващо се по въздушно-капков път. Инфектирането за първи път причинява  варицела. След прекарването й вирусът навлиза в сетивните гръбначномозъчни ганглиии и остава там в латентно състояние. При реактивация в по-късна възраст причинява херпес зостер.

 

Инкубационнният период е 10-20 дни. Болните са заразни  1-2 дни преди появата на симптомите и 6-7 дни след появата на обрива. Клинично се изявява с главоболие, фебрилитет, гадене и мускулни болки. Обривът е везикулозен – дребни мехурчета навсякъде по тялото, включително в устната кухина,придружени със сърбеж.

 

Заразяването в първите 6 лунарни месеца крие риск от вроден  варицелен синдром, който се характеризира със следните увреждания: мозъчни – енцефалит, аненцефалия (липса на мозък); зрителни – катаракта, атрофия на зрителния нерв, водещ до слепота, хориоретинит;неврологични – увреди на гръбначния канал, анизокория(разлика в големината на двете заници), моторни и сензорни нарушения; недоразвити крайници, смущение във функцията на пикочния мехур, хипопигментирана кожа.

 

В трети триместър няма риск от заразяване на плода. Заразяване, непосредствено преди раждането или 2 дена след него, е причина за тежки пневмонии на плода в неонаталния период.
 

 

4. Грип

 

При бременните, боледуващи от грип, по-често се наблюдават спонтанни аборти и вътреутробна смърт на плода. Особено опасно е заболяването през първите 12-14 г. с. Последица от това са структурните малформации. Заразяване в последния триместър, близо до термин, е причина за пневмония и белодробни кръвоизливи у новороденото. Профилактика на грипните инфекции са хигиенните норми на живот и ваксините.

 

Източник: PLUS.bg

Коментари

Новини Варна