IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
19:45 | 3 юли 2015
Обновен: 08:35 | 18 април 2024

Признаци, че сте емоционално интелигентна личност

Обичате да слушате другите хора и да им помагате в проблемите им

По материала работи: Слав Велев
Признаци, че сте емоционално интелигентна личност

Емоционалната интелигентност е едно от основните умения в живота, на което всеки от нас трябва да се научи. Емоционално интелигентните личности се отличават от останалите по това, че често имат успехи, а когато се провалят, знаят как да посрещнат поражението.

 

Имат силна интуиция и още много качества, които ги водят в правилна посока в живота. Дали вие може да се наречете емоционално интелигентни? Вижте следващите признаци.


Непрекъснато се стремите да разберете как се чувстват хората край вас. Забелязвате и най-малките детайли в поведението на хората, като мимики, мотивация, емоции. Това ви помага да прозрете много неща във вашия живот. Имате невероятно усещане за хората и това донякъде ви води в избора на приятели и познати.


Вие сте до известна степен социален хамелеон. Можете да променяте поведението си на базата на средата, в която се намирате. Нещо, което е характерно за емоционално интелигентните хора. Това не означава, че прикривате истинската си същност, но можете с лекота да преминете на една вълна с човека срещу вас. Да уловите неговите емоции и настроения.

 

Наясно сте с вашите недостатъци и предимства. Умеете да превърнете положителните си качества в мощно оръжие, което ви помага да бъдете успешни. Недостатъците понякога напомнят за себе си, но полагате много усилия, за да подобрите тези ваши отрицателни черти.


Поставяте акцент върху настоящето, а не в миналото или бъдещето. Трупате житейски опит от настоящето, защото преживяването на истории от миналото отнема от енергията ви за сегашния момент.


Знаете, че бъдещето ще дойде по-бързо отколкото очаквате, затова гледате на него като на мечта, за чието осъществяване работите в настоящето.


Винаги се опитвате да разберете собствените си настроения, да ги контролирате доколкото е възможно и да ги промените. Когато сте ядосани, тъжни, ревниви, винаги искате да разнищите докрай какво ви кара да се чувствате по този начин. Нещо повече – стараете се да овладеете емоциите си, преди всичко да е излязло извън контрол.


Изправяте се пред хората и проблемите, които възникват, вместо да се скриете като в рамка. За вас бягането от проблема не е решение.

 

Вашата мотивация идва отвътре, а не от външни влияния. Може да се вдъхновите от природата, музиката, красивите цветове на изгрева и т. н., да им позволите те да променят вашата мотивация за живот и действие, но рядко бихте се оставили на чуждо влияние.

 


Винаги работите по личностното си развитие. Чувствате се неспокойни, когато животът е в застой, така че, когато започне затишие, веднага планирате как да направите живота си по-вълнуващ и интересен.
Обичате да слушате другите хора и да им помагате в проблемите им. Вие сте добър комуникатор, но и още по-добър слушател. Във вас сякаш има един психолог, който умее точно да анализира нещата от живота. Това ви доставя удоволствие и винаги се радвате, когато можете да помогнете на някого със съвет.

 

Източник: Az-jenata

Коментари

Новини Варна