IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
21:09 | 6 юли 2015
Обновен: 18:44 | 18 април 2024

10 причини защо вечно ви е студено на ръцете и краката

По-често подобни оплаквания имат жените

По материала работи: Слав Велев
10 причини защо вечно ви е студено на ръцете и краката

Списание "Здраве" (Health) изготви списък с 10-те причини за постоянно усещане на студ, като се позова на различни лекари и специалисти в САЩ, информира fbr.bg

Едно е да ви е хладно, когато климатикът ви духа, но ако все треперите или чувствате ръцете и краката си като ледени блокове, докато всички около вас мислят, че е топло, то значи е време да проучите проблема. Често жените се оплакват, че им е студено, което отчасти се дължи на физиологията и освен това на по-високата податливост към условия, които могат да доведат до настинка, обяснява лекарката Хоули Филипс, автор за „Си би ес 2 нюз“, написала книгата „Решението за постоянната умора“ (The Exhaustion Breakthrough). Този списък с 10 причини защо не функционира правилно вътрешния ви термостат могат да ви помогнат с разрешаването на постоянното ви чувство за студ.

 

Твърде сте слаба

Ниската телесна маса или, по индекса на телесната маса, около 18.5, или по-зле – дава няколко отговора на въпроса. Първо, ниското тегло означава ниско ниво на телесни мазнини, които да ви изолират от ниски температури, обяснява диетологът Маги Муун. Освен това, ако сте твърде слаби, значи и не се храните достатъчно. Икономисването на калории натиска спирачките на метаболизма, което означава, че не произвеждате достатъчно телесна топлина. Обмислете дали да не качите някой друг килограм, като се заредите с всякакъв вид храни, богати на протеин, липиди и въглехидрати.

Проблем с щитовидната жлеза

Може да прибавите към списъка със здравословните проблеми, свързани с щитовидната жлеза, и това, че ви е студено. „Постоянното чувство за студ предизвестява хипотиреоидизъм, което означава, че щитовидната ви жлеза не синтезира достатъчно тироиден хормон“, казва доктор Филипс. Ако нивото на този хормон не е достатъчно високо, метаболизмът и тук се забавя, което възпрепятства двигателя на тялото ви да произвежда задоволително много топлина. Други признаци на хипотиреоидизъм са оредяването на косата, сухата кожа и умората.

Приблизително 4.5% от населението на САЩ имат това състояние, като процентът е по-висок при жени, които наскоро са прекарали бременност или са над 60 години. Ако подозирате, че имате проблем с щитовидната жлеза, посетете доктор, който може да потвърди диагнозата с тест на кръвта и да възстанови нормалната работа на жлезата с предписани лекарства.

Не приемате достатъчно желязо

Това е една от най-честите причини. Желязото е ключов минерал, който помага на червените кръвни телца да пренесат кислорода през вашето тяло, снабдявайки всяка клетка в системата ви с топлина и хранителни елементи, обяснява д-р Филипс. Съответно без достатъчно желязо червените кръвни телца не могат да си вършат работата и треперите.

Желязото е от съществено значение, тъй като при недостиг, щитовидната ви жлеза може да стане летаргична, което води до хипотиреоидизъм. Заместители на желязо могат да помогнат, но най-добрия начин да увеличите приема си на желязо е чрез здравословна храна: месо, яйца, листни зеленчуци като спанак, морски дарове са най-добрия избор, казва Муун.

Кръвообращението ви е слабо

Ако ръцете и краката ви винаги са ледени, но останалата част от тялото ви е ок, може би имате проблем с кръвообръщението, поради което не достига достатъчно кръв в крайниците ви. Това може да е в следствие на кардиоваскуларни заболявания; признак, че сърцето ви не изпомпва ефикасно кръв, или имате запушени артерии, които попречват на кръвта да стигне до пръстите на ръцете и краката ви, обяснява д-р Маргарита Рор от медицински център „Лангон“ в Ню Йорк. Тютюнопушенето също може да доведе до проблеми с циркулацията, тъй като причинява свиване на кръвоносните съдове.

Друга вероятност е синдром на Рейно, при който, когато тялото ви усети студ кръвоносните съдове на ръцете и краката временно се свиват. Заболяването се лекува с медикаменти, но първо докторът ви трябва да ви диагностицира.

Не спите достатъчно

„Лишаването от сън може да натовари нервната ви система, което ще увреди регулаторните механизми на мозъка, отговорни за телесната ви температура“, казва д-р Филипс. Причините за това не са ясни; изследванията предполагат, че в отговор на стреса от недостатъчно сън, хипоталамусът или контролният панел на телесната температура намаля активността си. Тази теория е подкрепена от Европейския журнал по приложна физиология: учените документирали спад в телесната температура при 20 души, лишени от сън. Виновник за това отново може да се окаже метаболизмът.

Дехидратирани сте

До 60% от тялото на зрял индивид е вода и водата помага за регулирането на телесната температура. Съответно, ако сте добре хидратирани, водата ще задържи топлината и бавно ще я освобождава, като така поддържа температурата в норма. С по-малко вода, тялото ви е по-уязвимо на ниски температури. Освен това водата засилва метаболизма. Целете се към препоръчителните 8 чаши дневно, препоръчва д-р „Муун, но винаги приемайте повече преди и след тренировка.

Не приемате достатъчно витамин В12

Тази хранителна съставка, намираща се само в животинските продукти играе голяма роля в предотвратяването на усещането за студ. „Тялото има нужда от витамин В12, за да произвежда червени кръвни телца, които пренасят кислород. При недостатъчно количество, може да се стигне до анемия или малко кръвни телца, довеждащи до хроничен студ“. Недостигът на В12 може да се дължи на лоша диета, така че се насочете към повече крехко месо, риба и млечни продукти. Понякога обаче това се дължи на проблем с абсорбирането. Ако диетата ви е богата на В12, но треперите постоянно, посетете вашия лекар за тест на нивото на В12.

Вие сте жена

Постоянно спорите със съпруга си или колегите ви мъже за настройването на термостата? Оказва се, че да усещате студ е състояние присъщо на нежния пол. „По принцип жените по-добре съхраняват топлина, отколкото мъжете. За тази цел телата им са програмирани да поддържат циркулацията на кръв към жизненоважни органи като мозъка и сърцето. Това от своя страна намалява кръвоснабдяването на по-малко жизненоважни части от тялото като ръцете и краката, обяснява д-р Рор. Науката потвърждава това: проучване на Университета в Юта установило, че средно температурата на ръцете на жените е с около 2.8 градуса по-ниска от това на тялото им.

Имате диабет

Диабетът може да доведе до периферална невропатия – непрестанна атака над нервите, на които се дължат усещанията в ръцете и краката, казва д-р Рор. При това състояние изпитвате скованост, а понякога и болка в ръцете и краката и тъй като на тези нерви се пада отговорността да пращат сигнали на мозъка за усещането за температура, може да усещате и студ. Диабетичната невропатия се развива поетапно и може да не разберете първоначално, че имате такова заболяване. Но пък ако имате диабет или проявявате симптоми (три класически сигнала са честото уриниране, усещането за умора и повишената жажда), посетете доктора си.

Трябва да стегнете мускулите си

Мускулът спомага поддържането на телесна температура, като произвежда топлина, разкрива д-р Рор. По-голямата мускулна маса означава и по-бърз метаболизъм. Вдигането на тежести във фитнеса или в домашни условия ще ви помогне с натрупването на мускула, който зарежда вътрешната ви печка и служи като вътрешно одеяло, така че да махнете вълнения шал от раменете си.

Коментари

Новини Варна