IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
20:37 | 26 юли 2015
Обновен: 08:14 | 20 април 2024

Направете бебето си по-умно с тренировки!

Физическата активност през бременността повишава интелектуалното ниво на нероденото бебе

По материала работи: Слав Велев
Направете бебето си по-умно с тренировки!

Бременните жени не трябва да се притесняват от упражненията. Доказано е, че добре поддържаната мускулатура по време на бременността има редица ползи за здравето на майката и детето.

 

Стига да няма някакви медицински противопоказания, леките редовни упражнения са препоръчителни. Според ново проучване, бебетата, чийто майки са се упражнявали редовно по време на бременността, са по-умни.

 

20-минутните тренировки помагат на бебето да се развие на по-високо интелектуално ниво. Това са констатациите в доклада на Университета на Монреал, свързан с бременността и физическата активност, пише au.lifestyle.yahoo.com.

 

Професор Даниел Курние, съавтор на доклада, опровергава досегашните схващания, че по време на бременността трябва да се прекарва повече време в покой.

 

„Заседналият начин на живот увеличава рисковете от поява на усложнения по време на бременността. Активността в същото време, може да облекчи раждането и възстановяването след него, както и да направи бременността по-удобна. Физическите упражнения намаляват и риска от затлъстяване при децата“, казва професорът.

 

Доказано е, че редовната физическа активност влияе положително на мозъка на възрастните. Върху тази теория учените основали хипотезата си, че активността на майката повлиява пряко и бебето.

 

В близкото минало жените са били предупреждавани да прекарват повече време в покой, за да не навредят по някакъв начин на бебето. Днес вече не се мисли така. Изследванията в тази посока са провокирани от наблюденията през последните години върху негативното влияние на физическото бездействие върху майките и бебетата.

 

Бременните жени, взели участие в проучването, са били разделени на две групи – упражняващи се и заседнали.

 

Тези в групата на упражняващите се трябвало да прекарват 20 минути в умерени кардио тренировки 3 пъти в седмицата. Сесиите трябвало да са толкова натоварващи, колкото да предизвикат съвсем леко задъхване.

 

Жените в заседналата група не се упражнявали изобщо.

 

След раждането на бебетата било проведено изследване на мозъчната дейност със специални електроди, имащи за цел да измерят електрическата активност на мозъците им. Изследването било направено 12 дни след раждането на всяко бебе.
Резултатите показали, че родените от трениращи майки бебета имали по-зряла мозъчна активност, което предполага, че мозъците им ще се развият по-бързо.

 

Затова стига да имате физическата възможност, тренирайте! Не подценявайте ползата от леките физически упражнения.

 

Източник: Az-jenata

Коментари

Новини Варна