IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
21:51 | 29 юли 2015
Обновен: 00:43 | 19 април 2024

Изобретиха хапче, което симулира ефект от изтощителна тренировка

Новото съединение може да помогне в борбата със затлъстяването и диабета

По материала работи: Слав Велев
Изобретиха хапче, което симулира ефект от изтощителна тренировка

Британски учени от университета в Саутхемптън са създали прототип на лекарство, което „симулира” в организма ефект на физическо натоварване, което в последствие може да доведе до изобретяване на лекарство за затлъстяване и диабет от втори тип. Това пише „Уошингтън поуст”, цитиран от "Риа новости" и fbr.bg. Авторите на изследването са професорът по химическа биология Али Тавасоли и доцентът по интегративна физиология Фелино Кагампанг.
 

Учените заявяват, че са успели да синтезират молекула, която кара клетките в организма да „мислят”, че са изразходвали енергията си. Веществото получило названието „Съединение 14”. Изследователите смятат, че ако този ефект се потвърди при тестовете и бъде доказана безопасността му, това ще позволи създаването на лекарство, което ще помага при затлъстяване и диабет от втори тип.
 

Съединението е тествано върху две различни групи мишки, като първата от тях се е хранила нормално, а втората е била на диета с високо съдържание на мазнини, което довело до затлъстяване и нарушаване на поносимостта към глюкоза - ранният признак на диабет. След приема на препарата теглото на мишките от първата група останало в нормалните граници. При втората група дневните дози от „Съединение 14” намалили нивото на глюкоза в кръвта почти до нормалните показатели, а приемът на препарата в продължение на една седмица спомогнал за 5% загуба на тегло при мишките. Засега препаратът се оказва ефективен само в случай, че обектът е с наднормено тегло.
 

„Молекулата променя клетъчния метаболизъм, затова е много обещаваща като потенциален терапевтичен агент”, заявява Тавасоли. На следващ етап учените ще изследват продължителното въздействие на препарата върху организма.

 

 

Коментари

Новини Варна