IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
22:25 | 29 юли 2015
Обновен: 18:45 | 23 април 2024

Жегите крият риск от камъни в бъбреците

Глобалното затопляне е по-опасно, отколкото мислим

По материала работи: Слав Велев
Жегите крият риск от камъни в бъбреците

Колкото по-високи са температурите навън, толкова повече оплаквания от болни бъбреци достигат до медиците. Това сочат наблюденията на щатски учени, според които глобалното затопляне се превръща в причина за епидемия от бъбречно-каменна болест в световен мащаб, съобщава dnes.bg. 
 

Екип учени от университета във Филаделфия, изследвали над 60 000 пациенти от няколко града в САЩ. Те насочили проучванията си към области, които са разположени в различни климатични зони, за да проследят връзката между горещите дни и болезненото заболяване.  Специалистите установили, че с повишаването на дневните температури произтича бързо увеличаване на вероятността от образуване на камъни в бъбреците.

 
Когато средната дневна температура се повиши с повече от 10 градуса, рискът от образуване на камъни в бъбреците се повишава във всички градове, влезли в наблюдението.  Така например в щатите с по-топъл и влажен климат - от Луизиана до Флорида, заболеваемостта в тази насока е по-висока от тази в другите места в страната. 
С повишението на температурите, се очаква и нарастване на пациентите на север с поне 30% до 2050 година.

 
Новината не е изненада, като се има предвид, че горещият климат обуславя дехидратация на организма, а оттам - и бъбречните заболявания. Тя обаче е добър повод да си припомним важността от набавянето на достатъчни количества вода ежедневно.

Коментари

Новини Варна