IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
08:41 | 3 август 2015
Обновен: 03:33 | 19 април 2024

Кафето – и вреди на ума, и го пази

Консумацията на кафе има невропротективен ефект

По материала работи: Деян Михайлов
Кафето – и вреди на ума, и го пази

Умерената консумация на кафе понижава риска от леко когнитивно увреждане, което е междинно състояние, различаващо нормалното остаряване и развитието на деменция. Заключението е на екип от Университета на Бари Алдо Моро в Италия, които провеждат мащабно изследване на стареенето, включващо близо 6000 души на възраст между 65 и 84 години.

 

Екипът на д-р Винченцо Солфризи, установяват, че консумацията на една-две чаши кафе на ден сред възрастните намалява вероятността от развитие на  когнитивен упадък, в сранение с хората, които рядко или не пият от черната напитка.

 

Само че и тези, които употребяват повече кафе и прекаляват с него, също с по-висок риск от леко когнитивно увреждане, допълват учените.

 

Консумацията на кафе вероятно има невропротективен ефект в дългосрочен план и по-високите нива на кофеин в плазмата изиграват своята положителна роля срещу когнитивен упадък и деменция. Това действие на кафето се обяснява със свойството му да активира аденозин А2А рецептори, които помагат за възстановяване на мозъка от уврежданията при болест на Алцхаймер, според изследователския екип.

 

Друга любопитна информация относно консумацията на кафе е, че две или три чаши от напитката дневно ограничават риска от еректилна дисфункция при мъжете.

 

Изследването е пуликувано в Journal of Alzheimer's Disease.

Коментари

Новини Варна