IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
21:09 | 4 август 2015
Обновен: 12:14 | 28 март 2024

Защо пъпешът е толкова полезен?

Сочният плод пази сърцето и бъбреците ни

По материала работи: Деян Михайлов
Защо пъпешът е толкова полезен?


Независимо от сорта, пъпешът си остава сочен и вкусен десерт, който за разлика от други може да ни спести някой и друг сантиметър от талията. Малко по-калоричен е от динята – с незначителните 7 ккал на порция. Въпреки видимо по-гладката структура на месестата част, съдържа също толкова фибри. Именно заради тях и комбинацията от останали качества, пъпешът се приема от диетолозите като подходяща храна при желание за редуциране на теглото. Фибрите засищат, поддържат перисталтиката, а неповторимият вкус на пъпеша същевременно създава условие за удоволствие при консумацията му.

Препоръчват пъпеша за закуска. Освен с вкус, свежест – когато е сервиран студен, пъпешът зарежда организма с порция ценни витамини и микроелементи, като водното му съдържание е достатъчно „приятелски“ фактор за организма сутрин, когато той обичайно страда от лека дехидратация заради нощната почивка.

Пъпешът е богат на калий - има приблизително 3 пъти повече от динята за същото количество - а знаем, че този микроелемент е съществен за контрола на кръвното налягане, регулацията на сърдечната честота и дори за профилактиката на сърдечносъдовите инциденти. Продуктите богати на калий ни помагат да изведем от организма солта, с която много по-често прекаляваме и поемаме в 

Коментари

Новини Варна