IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
11:15 | 31 август 2015
Обновен: 16:45 | 20 април 2024

Технологиите в колата – трън в окото на шофьора

Знаете ли за какво служи всеки бутон в колата ви?

По материала работи: Деян Михайлов
Технологиите в колата – трън в окото на шофьора

Производителите на коли се надпреварват в това да сложат какви ли не електроники в новите ни коли. Навигацията е вече даденост, множество модели вече сам-сами паркират колата ни, а вече може и да бъдат отключвани дистанционно, ако загубим ключовете.

Уви, изследване на американски учени, цитирано от вестник ''Дейли Мейл'', показва, че това е излишно. Учените твърдят, че собствениците на автомобили не обръщат кой знае какво внимание на високотехнологичните екстри в тях, защото те ги объркват.

Изследването повдига въпроса дали всъщност производителите не изпреварват времето с високите технологии, които предлагат в автомобилите.

Оказва се, че шофьорите често не се възползват от екстрите. Резултатите от изследването сочат, че 20% от притежателите на нов автомобил са се възползвали от едва половината екстри, които автомобилът им предлага. Дори те са имали 3 месеца, за да успеят да разучат функциите на возилото си.

В категорията от неизползваните функции са възможностите да си резервират билети и хотели, информация за бензиностанции и ресторанти по маршрута, както и най-близкия безплатен wi-fi. Над 40% от взелите участие са заявили, че не се възползват от тези екстри.

Оказва се, че и опцията автомобилът сам да се паркира също бива пренебрегната. И така шофьорите в крайна сметка плащат повече за ненужни технологии.

Изследването потвърждава, че ерата на смартфоните е тук и е в пълна сила. Много от шофьорите, особено тези между 21 и 38-годишните разчитат повече на смартфоните си за да търсят услугите, които иначе пренебрегват от колата.

Какво обаче се оказва най-полезно според шофьорите? Взелите участие посочват като незаменими помощници парктрониците, предупредителната система за сляпата зона, както и системите за избягване на удар са незаменими помощници

Коментари

Новини Варна