IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
21:47 | 2 септември 2015
Обновен: 22:05 | 19 април 2024

Аудиокасетите се завръщат на мода

Рекордни продажби на класическите музикални носители

По материала работи: Слав Велев
Аудиокасетите се завръщат на мода

Американската компания „Нешънъл аудио” (NAC), която се занимава с производство на аудиокасети, обяви рекордно търсене на своята продукция. Предприятието има голям финансов напредък през последните 50 години и е продало над 10 млн. аудиокасети, съобщава „Блумбърг”, цитирана от ФБР.bg.

 

След равносметката на 2014 финансова година президентът на NAC Стив Степ отбелязва, че обемът да продажбите се е увеличил с 20%. Около 70% са от записани касети, а останалите – само от празни носители. Според него ръстът на продажбите е обусловен от връщането на ретростила на мода. „Има нещо носталгично в това да държиш аудиокасета в ръка”, добавя Степ.

 

По данни на „Блумбърг” NAC е най-големият производител на аудиокасети в САЩ. Компанията има договори с най-големите звукозаписни компании – „Сони мюзик ентъртейнмънт” и „Юнивърсъл мюзик груп”. За производството на касетите се използва оборудването от 70-те години на миналия век.

 

Много популярни изпълнители все още залагат на традиционния формат на записите. В началото на 2014 г. британската рок група „Оейзис” съобщи, че ще преиздаде първите си три албума не само на компактдискове, но и на винилови плочи. Освен това на сайта им почитателите могат да си закупят копие от демозаписите на дебютния им албум Definitely Maybe („Определено може би”) и на аудиокасета.

 

 

Коментари

Новини Варна