IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
10:16 | 4 септември 2015
Обновен: 05:52 | 29 март 2024

Слънчевите бани поддържат костната плътност

По материала работи: Златина Добрева
Слънчевите бани поддържат костната плътност

Остеопорозата е най-честото костно заболяване при хора над 50-годишна възраст, при което се променя структурата на костната тъкан, костите стават крехки и лесно чупливи и се увеличава рискът от костни фрактури. Всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 г. получават фрактура до края на живота си. Счупванията се случват най-често в областта на китката, горната част на ръката, таза, шийката на бедрената кост или гръбначните прешлени и могат да причинят остра болка, сериозна инвалидизация и дори смърт.

Фрактурите вследствие чупливост на костите драстично нарушават качеството на живот не само на пострадалия, но и на цялото му семейство.

При жените в менопауза има по-голям риск от развитие на остеопороза поради намаленото количество естрогени и бързата костна загуба, характерна за този период.

Всекидневно в костите протичат едновременно 2 процеса - на отстраняване на старата и увредена костна тъкан и на образуване на нова, здрава кост.

Естрогените играят важна роля в образуването и обмяната на костта през целия живот. При жените с настъпването на естрогенния дефицит след спиране на менструалния цикъл процесът на отпадане на старата кост започва да преобладава над процеса на формиране на новата. Загубата е по-сериозна при жени с хирургично отстранени яйчници и ранно настъпила менопауза (поради различни причини), обясняват специалистите.

Комбинацията от физически упражнения и здравословна диета има положителен ефект върху костната плътност. Особено полезен е приемът на храни, богати на витамин Д и калций. Витамин Д се образува в кожата в резултат от действието на слънчевата светлина. Затова е препоръчително да се правят слънчеви бани на лицето, дланите и ръцете в продължение на 5 до 15 минути три пъти седмично.

Коментари

Новини Варна