IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
10:20 | 8 октомври 2015
Обновен: 16:25 | 15 март 2024

СЗО: До 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло

Причините са нездравословните рафинирани храни и трансмазнините

По материала работи: Борис Проданов
СЗО: До 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло

Прогнозата на Световната здравна организация, че до 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло, може да бъде "обърната", ако бързо и радикално се сменен моделът на хранене, особено за децата. Заедно с белгийките ще сме начело на класацията. Към момента всяко 5-о дете у нас е със свръхкилограми, а в пубертета това е проблем за всяко трето.


Причините са нездравословните рафинирани храни и трансмазнините на фона на ниска двигателна активност, коментира за Би Ти Ви проф. Донка Байкова. Тя смята, че децата лесно може да бъдат приучени вместо готови закуски да харесват домашен сандвич от 2 тънки пълнозърнести филийки, в които да се сложат печени чушки, или извара, или броколи и други здравословни храни. Като алтернатива на подсладените напитки с добавки тя препоръчва млечно-кисели продукти по БДС.


Цялото семейство може да се придържа към вегетарианско меню два пъти седмично. Най-добре е 2 пъти в седмицата да се поднася риба, а в останалите дни - месо, но колкото се може по-рядко червено.

Коментари

Новини Варна