IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
11:24 | 25 ноември 2015
Обновен: 05:30 | 17 април 2024

Петна по зъбите – какво ги причинява

Петна от плака и зъбен камък или...

По материала работи: Юлиян Атанасов
Петна по зъбите – какво ги причинява

Снежнобялата усмивка означава здрава усмивка. А здравата усмивка е един от факторите, които ни правят атрактивни. Понякога съществуват малки или по-големи несъвършенства по зъбите ни под формата на петна, които правят впечатление на околните и самите нас. В някои случаи те са вродени дефекти на зъбните структури, а в други са предизвикани от самите нас – тогава можем лесно да ги коригираме.Петната по зъбите могат да бъдат с различен цвят – бели, жълти, кафяви, дори черни, с различна текстура – гладки или грапави. Локализацията им по зъбната коронка е различна, като съответства на различния произход и вида на петната:
 
1. Петна от плака и зъбен камък

Петната от плака и зъбен камък са най-често срещани. Те са жълтеникави или кафяви на цвят. Появяват се най-вече в близост с ръба на венеца, като силно влошават естетическия вид на зъбите, а същевременно и вида на венците.Натрупванията от плака са следствие на недостатъчно и неправилно измиване на зъбите, както и на неизползване на средства за междузъбно почистване. Те могат да бъдат премахнати от самите нас, ако променим методиката си на четкане и включим дентален конец и интердентални четки в оралната си хигиена.
 
С течение на времето натрупванията от плака минерализират и се превръщат в зъбен камък, който е здраво прикрепен към зъбите. Тези петна се премахват много лесно с посещение при денталния лекар, който извършва професионално почистване с ултразвук и полиране.
 
2. Начални кариеси – бяло и кафяво петно

Началните кариеси представляват област на деминерализация на денталния емайл. Първоначално представляват тебеширенобели, окръглени или лентовидни лезии, като се намират области на зъба, покрити с дентален плаков биофилм. Плаката причинява тези петна, като разгражда киселинно емайла и образува пори в него. Когато не се премахне, порите се увеличават и в тях започват да се натрупват различни пигменти и петното от бяло преминава в кафяво. Лечението им е различно в зависимост от стадия и се провежда от денталния лекар.
 
3. Петна от външни (екзогенни) оцветявания

Това са повърхностни петна, които са резултат от прием на храни и напитки, богати на пигменти – кафе, вино, цвекло, соев сос, но най-вече на тютюнопушенето. Те са тъмнокафяви до черни на цвят. Появяват се в близост до венеца, в междузъбните пространства и на местата, където зъбите се припокриват, когато не са подредени правилно. Появата им се профилактира с добра ежедневна орална хигиена. Могат да бъдят премахнати от денталния лекар чрез професионално почистване и полиране, както и чрез избелване.
 
4. Петна от вътрешни (ендогенни) фактори

Това са бели, кафяви или черни петна, които се развиват по време на изграждането на зъбите – затова те засягат денталните структури в дълбочина и не могат да бъдат повлияни. Представляват нарушения в структурата и цвета на зъбните тъкани в резултат на:
генетично обусловени вродени дефекти;
прием на определени антибиотици (от тетрациклиновата група) по време на бременността или в ранна детска възраст;
травми на временните зъби;
прекомерен прием на флуорни препарати, минерална вода, богата на флуор – флуороза.
 
Обикновено корекцията на тези петна е чрез изпиляване и запълване с фотокомпозитен материал при локализираните форми. При генерализираните форми постигането на естетичен резултат се постига с различни похвати – фасети, коронки и др.Подобни петна, макар и малки по размери, могат силно да нарушават естетическия вид на усмивката. В повечето случаи могат да бъдат премахнати само с едно посещение при денталния лекар. Една стандартна манипулация, като почистване на зъбен камък и полиране на зъбите, може да достави голямо удовлетворение и комфорт.

Коментари

Новини Варна