IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
09:09 | 29 ноември 2015
Обновен: 22:15 | 20 април 2024

С йога срещу остеопорозата

Йога може да предотврати или забави самия процес

По материала работи: Юлиян Атанасов
С йога срещу остеопорозата

Остеопорозата, или загубата на костна маса, може да повиши риска от фрактури и болка в областта на ставите. Макар състоянието да е често срещано сред по-възрастните хора, не е изключено и по-младите да бъдат засегнати. Истина е, че балансираният хранителен режим може да предотврати загубата на костна маса, но практикуването на йога също би могло да е от полза като предотврати или забави самия процес.Йога може да помогне за поддържане здравето на костите в областите, за които е най-вероятно да бъдат засегнати, като бедрата, китките и гръбначния стълб. Ето някои пози, които биха били от полза за поддържане на костната плътност:

 

 

Уткатасана, поза столче

 

Тази асана на йога е отличен начин за укрепване на бедрата – една от областите, които са най-често засегнати от загуба на костна маса. Практикуването на тази поза още подпомага баланса, което намалява риска от падания и фрактури.

 

 

Триконасана, поза триъгълник

 

Страничното навеждане при изпълнението на тази поза води до леко разтягане в тялото. Асаната укрепва кръста и гръбначния стълб, като по този начин предотвратява компресионна фрактура.

 

 

Сету Бандха Сарвангасана, поза мост

 

Още една асана, която предоставя отлично разтягане в областта на гърдите, гърба и врата. С поза мост може да се облекчи напрежението в гърба и да се укрепи гръбначният стълб.

 

 

Вирабхадрасана, позната още като поза войн

 

Практикуването ѝ укрепва гърба, краката и седалищните мускули. Въпреки че краката и гърбът се разтягат, се отпуска гръбнакът.

 

Бхуджасана, поза кобра

 

Лекото разтягане при изпълнението на тази позиция може да бъде от полза в укрепването на китките и гръбначния стълб. От полза е и за ръцете, лактите и раменете.

 

Препоръчително тези пози да се изпълняват ежедневно за около 10 минути.

 

Коментари

Новини Варна