IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
19:57 | 7 февруари 2016
Обновен: 09:36 | 25 април 2024

Ветеринари посочиха кое добиче убива най-много хора

Оказва се, че най-голяма опасност за човека представлява работата в съседство с кравите

По материала работи: Борис Проданов
Ветеринари посочиха кое добиче убива най-много хора

Британски ветеринари са събрали максималната достъпна информация за нападенията на крави над хора – за честотата, причините и последствията от тези атаки, а също и за начините за спасение от агресивните тревопасни. Изводите на учените са представени в сп. Injury Prevention, цитирано от actualno.com.


Ангарад Фрейзър-Уилямс от Ливърпулския университет и колегите му събрали всички случаи на нападения на крави и бикове върху хора, споменавани в научната литература, в архивите на британските вестници за 1993-2013 г. и в изследвания на чужди колеги.

 

Оказва се, че най-голяма опасност за човека представлява работата в съседство с кравите. В рисковата група са фермери, ветеринари и работници. Също до опасна среща с кравите водят и разходките в селски местности.

 

В Обединеното кралство за 20 години е имало 54 нападения, от които 13 довели до смъртен изход. Най-често хората се хоспитализират със счупвания (след като крава ги ритнала), но понякога животните стъпкват хората до смърт.

 

Учените споменават няколко причини за нападенията на кравите. Преди всичко това е майчинският инстинкт - женските възприемат човека като заплаха за своите телета. Освен това кравите често осакатяват хора, които се опитват да защитят своите кучета. Последните често плашат и дразнят кравите и те преминават в атака.

 

Съветите по безопасност на контактите с крави в медиите са противоречиви. Например някои медии съветват хората да се държат тихо в случай на агресия, а други - да се крещи силно и да се маха с ръце. Като цяло изследователите съветват хората да не се приближават до телетата и да пускат кучетата от каишката, оставяйки любимеца си да се спасява самостоятелно.

Коментари

Новини Варна