IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
19:07 | 10 февруари 2016
Обновен: 10:03 | 22 април 2024

Навици, които водят до депресия

Изхвърлете ги от ежедневието си!

По материала работи: Слав Велев
Навици, които водят до депресия

Депресията може да се провокира от някои обичайни ежедневни дейности, за които мнозина дори не предполагат. Кои са те, посочва сайтът puls.bg:

 

1. Неправилната позиция на тялото

Установено е, че позицията на тялото може да повлияе на емоциите. По време на проучване от 2014 г участниците са помолени да седят в изправено и отпуснато положение на тялото, като същевременно наблюдават сцени с размяна на реплики, пораждащи или позитивизъм или депресия. 

Доброволците са временно разсеяни, след което са помолени да си спомнят думи, които са видели. Изследователите установяват, че седящите в изправена позиция на тялото, си спомнят повече от позитивните думи, а участниците, които седят в отпуснато положение на тялото, си спомнят повече от думите, които отразяват негативно или депресивно състояние. 

Затова следващия път, когато усетим чувство на тревожност и депресия, може да обърнем внимание на позицията, която сме заели.

 

2. Пристрастени сме към смартфона

Ако не се откъсваме от него през целия ден, има риск да бъдем силно податливи към депресия, тревожност и безсъние. Изследователи установяват, че високите нива на депресия и тревожност са пряко свързани с прекомерната употреба на смартфона или пристрастяването към мобилното устройство.

 

3. Имаме навик да отлагаме 
Вредният навик крие опасност от пропускане на различни възможности и пречи да постигнем личните си цели. Това може да се отрази на самочувствието и увереността, работата, както и да повиши нивата на стреса. 
 
Ако установим подобен проблем, е важно да намерим начин да го отстраним, тъй като той ни прави по-податливи към развитие на депресия.

 

 

 

Коментари

Новини Варна