Декорирайте трапезата отново е червено (цветът на червеното вино) или с традиционни етно мотиви. Оставете свещите за друг път, а във вазата сложете по-непретенциозни цветя. Ако вкъщи имате от традиционен глинен сервиз или гювеч, сега е момента да го извадите. Ще стои ефектно на трапезата.
Ястия в менюто: По традиция Св. Трифон се посреща с варена или пълнена кокошка, погача, тутманик, луканка и вино в изобилие. Днес обаче малцина спазват обичая и предпочитат да създадат собствено меню за 14-ти февруари. Извадете на трапезата различни туршии, печени чушки, сушени плодове и ядки. От избора на основното ястие пък зависи и какво вино ще пиете.
Месо се комбинира с всякакви вина, но зависи дали искате да подчертаете вкуса на ястието или напитката ще е център на внимание. Чистото месо, приготвено на скара, грил, фурна, не се нуждае от тежка гарнитура, а от хубаво питие. Леките червени вина от типа на Пино Ноар си пасват с по-лека храна(пилешко, заешко, нискомаслени сирена). По-плътните пък (Шираз, Мерло, Каберне Совиньон) вървят с червени меса и дребен пернат дивеч. Ако пък сте избрали риба за основно, тогава заложете на по-леките червени вина тип Розе. За Трифоновден са подходящи и ястия от субпродукти (воденички, дробчета, сърчица).
Полезни съвети:
Изберете качествено и хубаво вино за 14-ти февруари, защото поверията гласят, че каквото вино се пие тогава, такова ще дадат лозите през годината.
Не комбинирайте божествената напитка с шоколадови десерти. Така и шоколадът, и виното губят вкусовите си качества.
Ако сте решили да опитате няколко вина, помнете, че има определена последователност – от бяло към червено.
recepti.rozali
Коментари