IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Лайфстайл
21:24 | 6 май 2016
Обновен: 14:11 | 15 април 2024

7000 снимки на храна се състезаваха за награди в Лондон

В този конкурс храната обединява хората и техните емоции

По материала работи: Слав Велев
7000 снимки на храна се състезаваха за награди в Лондон

Обичате да снимате храната си и да публикувате в социалните мрежи, за да събирате лайкове? Може би трябва да се замислите дали да не участвате в истински конкурс с награди. Като този в Лондон, организиран от Pink Lady Food Photographer за трета поредна година. Сега участваха 7000 снимки, разделени в над 20 категории. Обединяваше ги това, че са свързани с храната и хората, които я произвеждат или консумират, с начините, по които това става, или с емоциите покрай нея. В журито участваха 40 души, включително Дейвид Лофтус - човекът, който снима творенията на шеф Гордън Рамзи, а председател бе гурме критикът от в. “Гардиън” Джей Райнър.

Единодушно журито определи за победител и носител на голямата награда от 5000 британски лири (6300 евро) снимката на Марк Бенъм, показваща разлитащото се брашно, докато майстор-пекар подготвя тесто. Според спецовете кадърът изключително точно презсъздава атмосферата в една пекарна, дори аромата в нея.

В категорията за снимка със смартфон победата е за американката Луси Поус за кадъра “Детска маса”.”Октопод върху лед” донесе на авторката си Петра Новотна от Чехия признанието в категория “Култури”. В секцията за блогъри победител е Олимпия Дейвид за снимката “Съкровищата на морето”. “Голямата кухня” на фотографа Шоеб Фаруке от Бангладеш спечели в категорията “Радост от храната” и пресъздава мрачната картина на готвене за много хора в обстановка, близка до мизерията, като акцентът в кадъра е мъж с една ръка, който съсредоточено върши работата си. Изумителната снимка “Плаваща зеленчукова борса”, на американката Пола Уотс, е една от най-силно илюстративните за това, че човек би преодолял всякакви ограничения, за да си набави храна. Кадърът всъщност показва как може да върви търговията на продукти в Индия, независимо от природните дадености. Полина Плотникова от Украйна е победителят в категорията “Една ябълка дневно”, благодарение на кадър с ябълки в движение.

Разбира се, няма как да покажем всички победители, но е задължително да посочим, че селектираните за участие снимки трябва да отговарят на няколко условия, като най-важното е да показва връзката между хората и храната, показани на кадрите. В конкурса могат да участват и аматьори, и професионалисти, а организаторите гарантират с договор бъдещи изяви за големия победител.

trud.bg

Коментари

Новини Варна