IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Лайфстайл
21:18 | 21 май 2016
Обновен: 10:52 | 9 април 2024

Следвайте съветите за хранене, които давате на децата си

Яжте си зеленчуците и ограничете сладкото

По материала работи: Слав Велев
Следвайте съветите за хранене, които давате на децата си

Да се храним като деца може би не е толкова лоша идея, ако искаме да сме в добра форма. Често казваме на децата си да правят неща, които самите ние не правим. Как искаме тогава те да следват нашия пример, когато го даваме само с думи?


Ако се храните в малки количества като децата ще отслабнете много по-бързо и ефикасно, отколкото ако спазвате точно определена диета. Какво още трябва да правите като децата, посочва az-jenata.bg.


Яжте си зеленчуците
Непрекъснато повтаряме на децата да си изядат зеленчуците, защото са полезни, но ние самите не го правим! Трябва да промените този навик и да намерите постоянно и голямо място за зеленчуците и плодовете. Само така ще отслабнете трайно.


Пийте мляко
Прясното мляко е важно за растежа на костите на децата. В него има големи количества калций и витамин D, които изграждат костното вещество и допринасят за плътността му. Не пропускайте през деня не само да изпиете чаша мляко, но и да хапнете малко сирене, кисело мляко и поне едно яйце.


Ограничете сладкото
Децата не трябва да прекаляват със сладкото, десертите и добавените захари. Вредно е не само за зъбките им, но и за нивата на кръвната захар, сърцето, теглото, развитието на мозъка.
Постарайте се да спазвате онова, което повтаряте на децата си, а именно да не прекаляват със сладкото, тортите, шоколадите и всички подобни лакомства.


Не се хранете прави
Няма дете, което да не е чувало: „Седни на масата, докато се храниш!“ Е, това важи и за вас. Храносмилането в седнало положение е много по-качествено и осъзнато, отколкото хапването на крак.
Организмът не може да регистрира постъпилата храна и дава сигнали, че е гладен за още. Ето така докато си стоите прави или вървите, неусетно можете да погълнете излишни калории. Това не е така, ако сте седнали и се храните бавно.

 

Никакви закуски преди лягане
Важно е да не се изкушавате с никакви лакомства или гозби късно вечер преди лягане. За да сте слаби, стройни и здрави е от голямо значение да не ядете преди лягане. Вечерята трябва да е лека и питателна, но да се е случила най-малко 4 часа преди сън.
Само така храната ще е максимално обработена. Организмът ви няма да е зает с преработка на хранителни вещества, а със секрецията на важни химикали, подобряващи качеството на съня и разтоварващи тялото от дневния стрес.

 

 

 

Коментари

Новини Варна