IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
19:29 | 25 май 2016
Обновен: 11:06 | 17 април 2024

Празник на "въртяното“ кафе в Златоград

От музейните сбирки ще се извадят ръчни кафемелачки на над 200 г., както и каменни кутели

По материала работи: Борис Проданов
Празник на "въртяното“ кафе в Златоград

Празникът на „въртяното“, който ще се проведе в Етнографският комплекс в Златоград ще е на 24 и 25 юни. Той ще събере през двата дни почитатели на дъхавата напитка от страната и чужбина. Старият град на Златоград ще се превърне в празничните дни в едно голямо кафене, представяйки демонстрации на стари и модерни технологии на обработка и приготвяне на кафе. Акцент в програмата ще бъде и известното „въртяно” кафе от Златоград, което се вари на горещ пясък.


От музейните сбирки на Златоград ще се извадят ръчни кафемелачки на над 200 г., както и каменни кутели. Експонатите ще се използват за възстановки, представящи целия процес на обработка, мелене и приготвяне на горчивата напитка. Кафето се е превърнало през вековете в ритуал на общуване, част от гостоприемството в Родопите и празникът ще върне атмосферата на сладките приказки с филджани, обясняват организаторите.
 
В празничната програма са включени демонстрации и дегустация на различни видове кафе - турско, „въртяно” златоградско, шварц, еспресо и др. Не са забравени и най-новите тенденции при продуктите на кафемашините, така че майсторите на съвременното кафе ще се състезават в конкурс „Лате арт” (рисуване върху кафе).

Коментари

Новини Варна