IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Лайфстайл
10:13 | 26 май 2016
Обновен: 13:19 | 15 март 2024

Защо зърнената закуска сутрин не е добра идея?

В много от тези продукти има големи количества захар и въглехидрати

По материала работи: Юлиян Атанасов
Защо зърнената закуска сутрин не е добра идея?

Широко разпространено е твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня и затова мнозина започват деня си с купа зърнена закуска. Оказва се, че това може да не е най-здравословният старт. Специалисти предупреждават, че въпреки описанията на кутията на зърнения продукт, според които съдържанието ѝ е идеалният старт на деня, в много от тези продукти има големи количества захар и въглехидрати, които са с малка хранителна стойност.

 

Специалисти в областта поясняват, че дори и към привидно здравословните мюсли има много добавени захари под формата на мед, малц, меласа, сушени плодове и дори плодов сок. Докато наситени мазнини са известни като враг на доброто здраве в продължение на много години, здравните специалисти сравнително отскоро се опитват да повишат осведомеността относно неблагоприятния ефект от захарта върху здравето.

 

Храните, които са с богато съдържание на захар, често имат малко на брой други хранителни съставки. Те крият риск и от натрупване на излишни килограми. Това на свой ред повишава опасността от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Храните с високо съдържание на захар могат да увредят зъбите, особено когато се консумират между храненията. Тези предупреждения са следствие на данни от проучване, от които става ясно, че хората, които държат зърнена закуска в своята кухня, са по-склонни да тежат повече, в сравнение с тези, които я държат на друго място.

 

От данните на проучванията става ясно още, че закуската не бива да се пропуска, тъй като децата, които сутрин закусват, дават по-добри резултати на проведените тестове. Ако не закусваме сутрин, е препоръчително да започнем да хапваме поне парче плод или нискомаслено мляко. Така след известно време сутрешният апетит естествено се възвръща, пише още NHS.

puls.bg

Коментари

Новини Варна