IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
19:38 | 27 септември 2016
Обновен: 19:55 | 13 март 2024

Ниското кръвно налягане - проява на какво е то и как да реагираме?

За оптимално кръвно налягане е приета стойността от 120/80 mmHg

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ниското кръвно налягане - проява на какво е то и как да реагираме?

Ниското кръвно налягане или т.нар хипотензия (хипотония) е въпрос, който рядко се застъпва, когато се говори за болести и медицински проблеми. От една страна поради липсата на точнo определение, от друга - поради разбирането, че колкото по-ниско е кръвното, толкова по-добре. Донякъде в тази максима има истина, но хипотензията в определени случаи може да бъде много тежко, дори опасно за човека състояние.

 

Както e добре известно, за оптимално кръвно налягане е приета стойността от 120/80 mmHg, а за ниско може да се говори евентуално някъде под 90/60 mmHg. Разбира се, подобно определение е трудно да се сложи поради наличието на много хора, живеещи цял живот с подобни ниски стйности, без това да им създава каквито и да било проблеми. От друга страна има много хипертоници, които в даден момент имат срив на кръвното налягане, без то да падне под нормалните стойности и въпреки това им създава проблеми.

 

Кога ниското артериално налягане е проблем?

 

Когато се говори за това състояние, първо трябва да се уточни дали то е остро настъпило или е хронично, дали е съпровождало целия живот на човека до момента или е настъпило в последните седмици, месеци и е променило качеството му на живот и т.н.Медицината приема хипотензията за опасна, ако човек има оплаквания от типа на: замайване, „причерняване“, дразнене от светлината, размазано виждане, гадене, влажна студена кожа, бързо дълбоко дишане и т.н. Тези оплаквания възникват поради недобрата регулация на кръвообращението и недостига на кръв за жизнено важни органи. При хроничната хипотензия може още да се открие намаляване на концентрацията, депресия, необяснима жажда и др.

 

Какви са основните видове причини, които довеждат до хипонзия и само сърдечни ли са те?

 

Хипотониите най-общо се делят на есенциални (най-често срещани) и вторични. Диагнозата първична хипотония (при слаби пациентки, както и при спортисти) може да бъде поставена едва след изключване на друга причина за нея. Тук е наличен т .нар ортостатичен синдром – спадне на кръвното с повече от 20 mmHg в рамките на 3 мин след изправяне от легнало положение.

 

Вторичните от своя страна биват няколко вида:

Сърдечносъдови – шок, кръвозагуба, дехидратация (обезводняване), остри и хронични сърдечносъдови аномалии и възпалителни процеси, остра белодробна емболия, сърдечна тампонада и др.;

Ендокринни – недостатъчност на надбъбречната кора (болест на Адисон), недостатъчност на предния дял на хипофизата (болест на Симондс), ниски нива на кръвната захар, хипотиреоидизъм, по-рядко – феохомоцитом, хиперпаратиреоидизъм, адрено-генитален синдром и др.;

Неврологични;

Инфекциозно-токсични (след тежки болестни състояния, след прием на алкохол);

Алегрични - анафилкатичен шок;

Терапевтични – прием на лекарства, които силно повлияват кръвното или високи дози антихипертензивни;

Анемия и др.

 

Изолираното ниско кръвно налягане без други оплаквания не е причина за притеснение. Остър спад на стойностите обаче може да причини тежък дискомфорт и да говори за сериозен проблем. В този случай специалист трябва да изключи остро кървене, тежка инфекция, алергична реакция и др.

 

При хроничното ниско кръвно налягане е много важно дали има и други симптоми – данни за загуба на течности, поява на пигментации, загуба на тегло, чувство за студ, влошаване на зрението, дрезгав глас, нарушение в телесното окосмяване, други сърдечни или неврологични оплаквания, злоупотреба с лекарства, с вредности и др. Независимо дали ще се открие или не по-сериозна причина за една хипотензия, човек трябва да стори каквото може, за да овладее оплакванията с прием на повече течности, ако може подсолени разтвори, сядане, а по възможност лягане, поставяне на студена кърпа на челото и т.н.

puls.bg

Четете още: 7 предупредителни знака, че човек е пристрастен към дрогата

Коментари

Новини Варна